Ransomware som velgørenhed
Ransomware som velgørenhed

Det er blandt andet hjemløse, der skal have hjælp, hvis du vil have dine låste filer tilbage i nyt ransomwareangreb.

© Shutterstock

Ramsonware: Hackere tvinger dig til gode gerninger

Forskere har opdaget en ny og særdeles usædvanlig ransomware. Hackernes mål er nemlig at tvinge ofret til at udføre en række gode gerninger.

Normalt forbinder vi ransomware med ondsindede hackere, som kun har for øje at profitmaksimere på dine dyrebare filers bekostning. 

I ransomware er hackerne nemlig digitale gidseltagere, der låser dine filer, indtil du betaler løsesummen.

Men nu er der blevet opdaget en helt ny og unik type ransomware. 

Ransomwaren med det mundrette navn “Goodwill” har nemlig noget så uhørt som et velgørende formål, hvor ofrene tvinges til at udføre gode gerninger.

Det skriver sikkerhedsfirmaet CloudSEK, der har analyseret ransomware-typen.

Hackerne bag “Goodwill”-ransomwaren vil således have dig til at hjælpe andre i nød i stedet for at modtage betaling for at låse dine filer op.

LÆS OGSÅ: Ransomware gemmer sig i falske Windows 10-opdateringer

Tre gode gerninger

Formålet med “Goodwill”-ransomwaren er altså ikke at modtage penge i løsesum, som det ellers normalt er tilfældet. I stedet vil hackerne have dig til at udføre gode gerninger.

Nærmere specifikt drejer det sig om tre gode gerninger, som hackerne beskriver i en besked til ofrene:

Først skal ofret donere tøj og tæpper til hjemløse personer i nød. Derefter skal du invitere en gruppe fattige børn ud på enten Dominos, Pizza Hut eller KFC og give dem det mad, de ønsker.

Slutteligt skal du opsøge et sygehus og tilbyde økonomisk støtte til patienter, der har brug for det.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Så ofte skal du tage backup af din computer

Alt skal dokumenteres

Ikke nok med, at du skal udføre de gode gerninger, så skal velgørenheden også dokumenteres.

Med fotos, videoer og lydoptagelser skal du bevise over for hackerne, at du har udført gerningerne, og det hele skal udgives på sociale medier i form af Facebook eller Instagram.

Indtil nu vides det ikke, hvor mange, der er blevet ramt af den noget usædvanlige form for ransomware, og hvor i verden det foregår. Forskerne har dog sporet bagmændene til en IP-adresse i Indien.

LÆS OGSÅ: Undå virus og ransomware: Her er den bedste pc-sikkerhed lige nu

Undgå at blive ramt af ransomware

Selvom denne nye type ransomware ikke sender penge ned i hackernes lommer, vil du nok foretrække slet ikke at blive ramt og potentielt miste dine filer og data. 

Du kan sikre din pc mod ransomware med et anti-ransomwareprogram som fx Abelsoft AntiRansomware, som er en del af Komputer for alles Sikkerhedspakke

Det er også en god idé at have en sikker og aktuel backup af din pc og dine filer, så du let kan genskabe den, hvis uheldet er ude. Det kan du fx bruge programmet Exiland Backup Standard til. 

Måske er du interesseret i ...