Mandag 8. august 2022 kunne danske kunder pludselig ikke købe taquitos og kolde pilsnere eller afhente pakker i landets 7-Eleven-forretninger.
Alle Danmarks godt og vel 175 butikker lukkede nemlig ud af det blå.
Årsagen var et omfattende hackerangreb på butikskæden - nærmere bestemt et ransomwareangreb, hvor hackere typisk låser eller stjæler data mod et krav om løsesum.
I dette tilfælde lagde de IT-kriminelle 7-Elevens betalingssystemer ned og gjorde det dermed umuligt for kunder at handle i butikkerne.
Det skabte lettere kaotiske tilstande ved landets 7-Eleven butikker, og det er næppe sidste gang, at ransomware-angreb interfererer med dagligdagen, vurderer IT-sikkerhedsekspert.
LÆS OGSÅ: Nu kan du forsikre dig mod cyberkriminalitet
Velorganiserede it-kriminelle
Hackerangrebet på 7-Eleven var særdeles omfattende, og det er der en ganske god grund til. De IT-kriminelle er nemlig blevet godt organiseret.
Det forklarer Peter Kruse, der er medstifter af sikkerhedsvirksomheden CSIS.
“De kriminelle kan opbygge systemer, der minder meget om velfungerende virksomheder, hvor man har en ledelse, en HR-afdeling og en salgsafdeling,” siger IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse, og uddyber:
“Det betyder, at flere bliver ramt, da maskinerne er mere velsmurte og veldrevne. Sluserne er åbne, og cyberangreb kan blive udført af alle. De forfiner hele tiden de forretninger, våben og værktøjer, de bruger,” siger Peter Kruse til Komputer for alle.
Hackere rammer alle
Det er ikke første gang, at IT-kriminelle påvirker hverdagen for helt almindelige mennesker.
Sidste år blev hundredvis af svenske COOP-supermarkeder eksempelvis lagt ned af hackere, da underleverandøren af COOPs betalingssystemer blev udsat for ransomware.
Tidligere samme år blev den amerikanske olieledning Colonial Pipeline lammet af hackere, som satte en prop i olieforsyningen og slap afsted med 4,4 millioner dollar i betalt løsesum.
LÆS OGSÅ: Hackerangreb lukker svenske supermarkeder
Krævede en million dollars i løsesum
7-Eleven blev opkrævet en million dollar i løsesum udbetalt i kryptovalutaen xmr, hvis betalingssystemerne skulle komme op at køre igen. Det nægtede butikskæden at gøre, og i stedet lykkedes det at gøre systemerne fuldt funktionelle igen.
Hackerne fik dermed ikke økonomisk fortjeneste ud af angrebet. 7-Eleven har desuden oplyst, at kundernes data ikke blev stjålet af hackerne, men et lignende ransomware-angreb i fremtiden kan stadig få store konsekvenser for dig.
“I det her tilfælde betalingssystemer ramt, men det kunne lige så godt have været virksomheder, der producerer fødevarer. Fælles er det for alle ofre, at de ikke kan udføre deres arbejde, og de kan ikke levere de tjenester de vil,” siger Peter Kruse.
> LÆS OGSÅ: Ukrainske hackere lammer alkoholmarkedet i Rusland
Vi skal vænne os til angreb
Der er ifølge Peter Kruse ikke meget, du kan gøre, for at undgå at blive berørt af hackerangreb på virksomheder.
Virksomhederne selv kan blive bedre til at reagere, når uheldet er ude, men selve angrebene er vanskelige at forhindre.
“Jeg er ked af at sige det, men der er ikke noget, som ikke kan blive ramt. Vi skal som forbrugere vænne os til, at der kan være ting som ikke fungerer, fordi de er blevet udsat for hackerangreb,” lyder den dystre melding fra Peter Kruse.