Free WiFi
Free WiFi

Du skal passe på, når du støder på gratis WiFi fx på et hotel eller en cafe. Sikkerheden er nemlig ikke altid i orden. 

© Shutterstock

Gratis internet kan koste dig dyrt

Man bliver let lokket af ordene "Free WiFi" på hotellet eller cafeen, men du skal passe på, for hackere kan nemt snyde dig med falske netværk.

Computere, tablets og smartphones er efterhånden blevet lige så vigtigt at pakke i tasken som solcreme og badebukser. 

Mange af os bruger nemlig vores mobil, pc og tablet på ferien til at finde gode restauranter, prale med lækre madbilleder fra ferien på sociale medier og meget andet.

Internettet er dog nødvendigt, hvis du for eksempel skal finde en restaurant, og så kan det være fristende at logge på gratis internet i form af åbne hotspots - ofte skiltet som “Free WiFi” - som du ofte møder på hoteller og cafeer. 

Men her skal du tænke dig grundigt om.

Gratis internet er ikke altid, hvad du tror, det er. Hackerne ligger på lur, og i sidste ende kan det koste dig mange penge.

Hackere lokker oplysninger ud af dig

Hackere er blevet særdeles dygtige til at snyde os på alle mulige måder, og det er ingen undtagelse, når det kommer til åbne hotspots.

Hackere er nemlig begyndt at lave falske netværk, der øjensynligt er identiske med kendte og troværdige netværk, som du måske allerede har godkendt på din mobil eller pc, og så kan det være svært at opdage, at du går i en fælde.

Logger du på et gratis netværk, skal du nogle gange give en række oplysninger eller registrere dig som bruger.

Når du gør du dette, kan hackerne hurtigt opsnappe dine brugernavne og kodeord, mens du er på internettet. Herefter kan de for eksempel få fingrene i dine bankoplysninger, og så kan det blive dyrt for dig.

LÆS OGSÅ: Sådan virker phishing

Free Wifi på strand
Free WiFi

Det er fristende at logge på det trådløse WiFi på et hotel eller en cafe, fremfor at bruge mobildata til at tjekke mail og sociale medier. Men det kan koste dig dyrt, hvis du bliver snydt af hackere.

Kun hver fjerde undgår offentlige hotspots

Danskerne er tilsyneladende ikke alle lige gode til at passe på, når det gælder de gratis internetforbindelser på ferien.

Ingeniørforeningen, IDA, kan i en ny undersøgelse fortælle, at det kun er hver fjerde dansker, der konsekvent fravælger åbne hotspots.

I undersøgelsen blev 2.000 danskere spurgt, om de logger på åbne, offentlige hotspots, og her var det kun 28 procent, der ikke gjorde det.

Sådan beskytter du dig

Heldigvis er det relativt nemt for dig at beskytte dig. Du skal blot slå WiFi fra på alle enheder, du tager med på ferien.

Log kun på netværk, der kræver et kodeord, eller brug data på mobilen, når du vil på nettet.

I dag er det ikke voldsomt dyrt at tilkøbe ekstra data til mobilabonnementet. Mange teleselskaber tilbyder ovenikøbet ekstra data billigt eller helt gratis både i Danmark, Europa og resten af verden. Tjek hos din udbyder, inden du tager afsted.

Og så husk at nyde din ferie på andre måder end gennem skærmen.

LÆS OGSÅ: Pas på: Svindlere udnytter dine tastefejl

Måske er du interesseret i ...