Nu kan du forsikre dig mod Cyberkriminalitet
Cyberkriminalitet

Du kan havne i store problemer, hvis du bliver udsat for cyberkriminalitet, men nu kan du forsikre dig mod netop dette.

© Shutterstock

Nu kan du forsikre dig mod cyberkriminalitet

Hackere har kronede dage. Nu har det første forsikringsselskab i Danmark udviklet en forsikring, der dækker dig mod hackerangreb og andet it-kriminalitet.

Den seneste tid har vi set flere omfattende hackerangreb, som har kostet samfundet dyrt.

Der opstod således regulær oliekrise i USA som følge af hackerangrebet på Colonial Pipeline, og i Sverige måtte hundredvis af Coop-supermarkeder lukke, fordi Coops softwareleverandør var blevet udsat for ransomware.

Men det er ikke kun virksomheder, der står for skud.

Også privatpersoner bliver i stor stil hacket eller udsat for andre former for it-kriminalitet, og i kølvandet på det lancerer forsikringsselskabet Topdanmark en helt ny type forsikring – nemlig en cyberforsikring.

LÆS OGSÅ: Hvad er phishing?


Dyrt at blive hacket

Det er ikke kun ubehageligt, at uvedkommende får adgang til dine private oplysninger som mailadresser og kodeord - det kan også blive voldsomt dyrt for dig at havne i de cyberkriminelles hænder.

Du kan eksempelvis risikere at blive udsat for phishing, når du handler på en hjemmeside. Her vil de it-kriminelle typisk høste dine betalingsoplysninger og efterfølgende trække penge løbende fra din konto.

Bliver du udsat for ransomware, kan du også risikere at miste store summer penge. Ved et ransomware-angreb vil hackere låse dine dyrebare filer og kræve en sum penge, før du kan få låst filerne op igen. 

Det kan også ske, at hackerne afpresser dig til at betale en sum penge, hvis ikke de skal dele følsomme fotos eller videoer af dig med omverdenen. 

Derfor kan kan det være en god idé at tegne en cyberforsikring.

LÆS OGSÅ: Tjek om hjemmesiden er sikker

Flere og flere bliver snydt på nettet

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd bliver et sted mellem 170.000 - 200.000 danskere årligt ramt af it-kriminalitet i form af misbrug af kortoplysninger, bedrageri ved onlinehandel, identitetstyveri og hadefulde ytringer.

Undersøgelser viser, at flere og flere dropper at handle på nettet i frygt for at blive snydt.

Og som privatdirektør i Topdanmark, Carsten Elmose, siger til Ritzau, så forandrer behovet for forsikringer sig, når de risici, vi udsættes for, ændrer sig.

Det er ikke nyt, at man kan forsikre sig mod cyberkriminalitet, men det er nyt, at du kan gøre det som privatperson. Hidtil har det kun været virksomheder, som har kunnet benytte sig af den mulighed hos en række danske forsikringsselskaber.

Over de seneste tre år har TopDanmark oplevet en stigning på 35 % i anmeldelser om cyberangreb fra virksomheder, og meget tyder på, at den samme udvikling vil ramme de private forbrugere. 

Sådan dækker cyberforsikringen

TopDanmarks cyberforsikring omfatter fx økonomisk erstatning, hvis et betalingskort bliver misbrugt i forbindelse med onlinehandel, og du kan få risikovurderet dine kodeord.

Du kan også få tilbud om krisehjælp, hvis du bliver krænket i forbindelse med ransomware, og du kan få juridisk rådgivning.

I forsikringen får du desuden hjælp fra en hackingalarm, der overvåger forskellige enheder – fx dine betalingsoplysninger eller en mail-adresse.

Hvis it-kriminelle er ved at misbruge dine oplysninger, vil du blive advaret af alarmen og dermed vide besked i tide. Du vil også blive rådgivet i, hvad du skal gøre for at undgå at komme galt afsted.

TopDanmark er det første forsikringsselskab, som tilbyder cyberforsikring til private - men det bliver næppe det sidste.

Den nye cyberforsikring til private dækker hele husstanden og koster 49 kroner om måneden. Du kan læse mere om forsikringen her

LÆS OGSÅ: Sådan handler du sikkert på nettet

Tag dig i agt på nettet

Cybertruslen er stor, og der findes et hav af måder, som it-kriminelle kan ramme dig på. Du kan dog formindske risikoen for at blive udsat for cyberkriminalitet ved at tage dig en række forholdsregler.

Det er fx en god idé at have gode og sikre antivirusprogrammer installeret på pc’en og mobilen. Komputer for alle har samet en sikkerhedspakke med seks programmer, som sikrer dig mod virus, malware og ransomware på computeren.

Du kan læse mere om  Komputer for alles sikkerhedspakke her

Her er tre vigtige råd, du bør huske, hvis du vil undgå at falde i svindlernes fælder:

1. Hold dig fra gratis Wi-Fi

Først og fremmest skal du holde dig langt fra at foretage onlinekøb på gratis Wi-Fi-netværk. 

Det kan være mere eller mindre offentlige netværk fx på cafeer eller i storcentre, hvor du ikke bliver bedt om et kodeord.

Hackere kan nemt lave falske netværk, der tilsyneladende er identiske med kendte og troværdige netværk, og det kan medføre uoverskuelige konsekvenser, hvis du havner på hackernes netværk. 

Læs mere om faren ved gratis Wi-Fi her.

2. Pas på spam-mails

It-kriminelle forsøger ofte at lokke dig i en fælde via spam i din indbakke. Derfor bør du altid være skeptisk, hvis du modtager en mail fra en ukendt afsender. 

Du må for det første aldrig åbne de lokkende e-mails, og for det andet skal du holde dig fra at klikke på links i disse mails - heller ikke afmeld-knappen i bunden, for det giver bagmændene viden om, at du læser med, og det vil ofte resultere i endnu flere mails.

Læs, hvad du skal gøre her.

3. Tag hyppigt backup

Husk også at tage backup af dine filer på en ekstern harddisk eller til en sikker tjeneste i skyen.

Så behøver du ikke at betale hackerne, hvis du eksempelvis bliver udsat for ransomware, hvor de låser dine filer på pc’en og kræver en løsesum. 

Hvis du betaler, er det i øvrigt ikke en garanti for, at du får dine filer igen, men har du en backup, kan du let gendanne det, som svindlerne har låst. 

I denne artikel kan du læse, om du skal vælge en mekanisk harddisk eller en SSD.

LÆS OGSÅ: Her er hackernes nyeste fidus

Måske er du interesseret i ...