Computerkredsløb og et billede af et atom.
Corona-kur

Programmet [email protected] kan hjælpe i kampen imod coronavirus, COVID-19

Jagt på COVID-19-kur skaber verdens stærkeste computer

Computernetværket [email protected], som arbejder på finde en kur imod coronavirus, har nu mere computerkraft end verdens 500 stærkeste supercomputere - sammenlagt!

Vi er stærkere når vi løfter i flok. Den gamle floskel er i særdeleshed sand, når det handler om programmet [email protected], som lige nu er ved at kortlægge virussen COVID-19.

I kampen mod coronavirus har millioner af private mennesker hentet programmet ned på deres computere. 

Så mange, faktisk, at [email protected] samlede processorkraft nu er større end de 500 største supercomputere sammenlagt!

Du kan hjælpe med corona-kur

I de seneste uger er hele 700.000 computere blevet tilkoblet [email protected]ærket. Det er en markant stigning i forhold til de cirka 30.000 computere, der normalt er tilkoblet. 

Nu satser folkene bag [email protected] på at runde en million.

Du kan hjælpe i kampen mod coronavirus ved at hente [email protected] til Windows, MacOS eller Linux HER.

Hvad er en supercomputer?

En supercomputer er en computer med ekstremt stor processorkraft. 

Hvor din hjemmecomputer har én computerprocessor, har en supercomputer flere tusinde.

Supercomputere bruges til mange forskellige ting. Fx militære formål, meteorologiske forudsigelser, dekryptering og, som med coronavirus, til at kortlægge forskellige sygdomme.

Verdens største supercomputer hedder Summit og findes i Tennessee i USA. Danmarks største supercomputer hedder Abacus 2.0 og kan findes på Syddansk Universitet i Odense.

> Læs mere om supercomputeren Summit i denne artikel

Hvad er [email protected]?

[email protected] er en organisation, der bruger et kæmpe netværk af private computere til at danne den processorkraft, man normalt kun ser i supercomputere.

Frivillige brugere henter et lille program ned på deres computer, som så bruger en del af din computers kræfter, som du ikke selv har brug for. Programmet kan også indstilles til kun at køre, når du ikke bruger din computer.

[email protected] blev oprindeligt startet i 2000 med det formål at kortlægge en proteiner i en proces kaldet “folding” - deraf navnet. 

I dag bruges [email protected] til at studere mange forskellige sygdomme som fx Alzheimer, cancer, HIV og influenza.

Læs mere om [email protected] HER.

Måske er du interesseret i ...