Gigantisk ransomware-angreb går målrettet efter at ødelægge

Eksperter mener ikke, at Ransomware-angrebet Petya, der lige nu hærger kloden over, er sendt ud for at tjene penge, men for at slette sporene efter et cyberangreb på Ukraine.

Er der overhovedet tale om Ransomware, hvis de, der har sat angrebet i gang slet ikke er interesserede i, at tage folks computere som gidsler og kræve penge for at løse dem op, men bare vil smadre?

Det spørgsmål kan man stille sig selv i kølvandet på Petya-angrebet, der lige nu rammer computere verden over.

Det gigantiske angreb synes nemlig sat i værk snarere for at overskrive data, end for at låse det, og den e-mail, man skal skrive til, for at komme i kontakt med angriberne, er ude af drift.

Et politisk motiveret hackerangreb

Det har fået eksperter til at spørge sig selv, om der i virkeligheden er tale om et angreb, der skal slette sporene efter noget andet (link på engelsk).

Angrebet er formentlig blevet spredt for Ukraine, hvilket har fået nogle til at spekulere i, om det er sat i værk, for at skjule et massivt cyberangreb på den Ukrainske stat.

Ifølge danske eksperter skal angrebet i al fald ses snarere som politisk end et almindeligt ransomwareangreb, fordi det målrettet har ramt nogle af verdens største virksomheder, blandt andre Mærsk.

“Det tyder jo på, at det ikke er fokusområdet for bagmændene her, og så er spørgsmålet, hvad deres motiv så er. Det virker politisk eller med formål at skabe røre og ødelæggelse," siger Senioranalytiker Jens Monrad fra Fireeye til Computerworld.

Måske er du interesseret i ...