10 bedste sikkerhed tips til din mobil og computer på ferien

Når solcremen er pakket, skal du også være sikker på, at dine digitale enheder er klar til ferien.

De 10 bedste tips til digital sikkerhed på ferien

Skal du have din mobil, laptop eller tablet med på ferie? Så er det vigtigt, at du sørger for, at dine digitale enheder er godt beskyttet, selvom du slapper af i solen. Her er en liste over ting, du kan gøre før, under og efter ferien, for at være mere sikker.

Før du tager afsted:

1. Installér sikkerhedsprogrammer

Virus og malware holder ikke ferie selvom du gør. Sørg derfor for at have installeret sikkerhedsprogrammer på de enheder, du tager med på ferie.

Selvom du ikke plejer at bruge sikkerhedsprogrammer fordi du ikke mener, du besøger farlige hjemmesider, er det vigtigt, at du installerer noget til ferien, fordi du ved aldrig, hvor sikkert hotellets WiFi er.

Læs også: Sådan sikrer du hjemmet, mens du er på ferie

2. Hold dine enheder opdaterede

Opdaterede enheder er også vigtige, når du er på ferie. Selvom du i dag har fri roaming i EU, er der ofte en begrænsning på, hvor meget data, du kan bruge udenfor Danmarks grænser.

Derfor kan det være en god idé at sørge for, at dine programmer er fuldt opdaterede, før du rejser på ferie, så du slipper for at bruge alt for meget data på at opdatere på ferien.

3. Brug stærke kodeord

Stærke kodeord til dine forkellige kontoer på internettet er særligt vigtigt, når du er på ferie. 

Som omtalt tidligere, ved du aldrig helt, hvor sikkert hotellets netværk er, så jo flere forhindringer, du kan sætte op for eventuelle hackere, jo bedre.

> Tjek selv: Er dine koder sikre?

4. Sørg for at “spørg før tilslutning” er slået til under netværksindstillinger

Et meget populært svindel-nummer på turiststeder er, at oprette åbne WiFi-netværk, som hackere bruger til at få adgang til, og kontrol over, din computer.

Mange computere og mobiltelefoner er som standard indstillet til at oprette forbindelse til åbne netværk automatisk, så den indstilling skal du sikre dig, er slået fra på dine enheder.

> Læs meget mere om computersikkerhed her

5. Tag en sikkerhedsbackup før du rejser

Selvom du har sikret dig på alle mulige måder imod, at hackere og andet snavs kommer ind på din enhed, kan du jo komme til at tabe din pc, tablet eller mobil i poolen.

Med en backup af dine filer er alt i det mindste ikke tabt, hvis uheldet er ude.

> 3 sikre løsninger til backup

6. Pak altid din pc i håndbaggagen

Det er desværre en kendsgerning, at baggage til tider bliver sendt med det forkerte fly eller bliver helt væk, når du er ude at rejse.

Der er også eksempler på, at skrøbelige ting i kufferter er gået i stykker, fordi baggageportørerne har været for hårdhændede - og endda enkelte eksempler på, at værdier er blevet stjålet fra baggagen, efter den er checket ind.

Pakker du derimod dine digitale enheder i din håndbaggage, har du den altid på dig, så det kun er dig selv, du skal være sikker på, er i stand til at passe på dem. Sørg dog for at slå Bluetooth fra i flyet og overhold flyselskabets regler for, hvordan mobile enheder må bruges ombord.

På ferien:

7. Brug ikke ukendte netværk

Selvom du har sat dine mobile enheder til at spørge dig, før de tilslutter åbne netværk, kan du stadig blive fristet til at sige ja til åbent WiFi nede på stranden eller ved poolen - men lad være med det!

Spørg hellere i hotellets reception, hvad kodeordet er til hotellets netværk, eller på den lokale café, om de har deres eget netværk.

Husk på, at netværk oprettet af svindlere sagtens kan udgive sig for at være åbne netværk for hotellets eller caféens gæster, så hold dig også fra HotelLaPlaya_Guest eller Starbucks_Free1.

8. Lad aldrig din pc, tablet eller mobil ligge synligt fremme på hotelværelset, ved poolen eller i bilen

Der er ingen grund til ligefrem at friste mennesker, der har svært ved at lade andre folks ting være i fred.

9. Brug aldrig en offentlig pc til netbank

Computere på netcaféer, i loungen på hotellet eller lignende, kan være fine steder til lige at surfe lidt rundt på nettet uden at du skal bruge af dit mobilabonnements begrænsede datapakke.

Du skal bare huske på, at du aldrig ved, hvem der har brugt computeren før dig, og hvad de har installeret af programmer, der kan opsnappe, hvad du gør på computeren - så lad være med at logge på sider med følsomme oplysninger herfra.

> Læs også: Netbankindbrud på offentlige pc'er koster millioner - sådan undgår du det

Når du kommer hjem:

10. Sørg for at ændre dine passwords, når du kommer hjem fra ferien

Når du har fået tømt postkassen for reklamer og rudekuverter, er det en god idé, at skifte dine kodeord igen.

Som nævnt et par gange i løbet af denne liste, ved du aldrig helt, hvor sikre de netværk, du bruger på ferien er, og selvom du ikke blev angrebet imens du var på ferie, kan du godt risikere, at dine oplysninger er blevet opsnappet men først bliver misbrugt efter noget tid.

> Her kan du læse flere tips til en sikker computer

Bonus: Få en komplet sikkerhedspakke

Komputer for alle har samlet 6 stærke programmer i en komplet sikkerhedspakke. Programmerne er nøje udvalgt og gennemtestet af vores eksperter, og du finder altid den nyeste version til download i bladets Fordelszone.

Til hvert program får du desuden en grundig trin for trin-guide, som hjælper dig med at sikre din pc bedst muligt.

> Lige nu kan du prøve et nummer af Komputer for alle og få fuld adgang til Fordelszonens mange programmer for kun 29 kroner. Se tilbuddet her.

Måske er du interesseret i ...