Corona-svindel i indbakken

Det kan koste dig dyrt, hvis du lader dig narre til at åbne de vedhæftede regneark i svindlernes mails. 

Microsoft advarer om bølge af Covid-19 svindel

En hel sværm af ondsindede phishingmails, der misbruger den aktuelle corona-krise, lander i disse dage i intetanende ofres mailbokse. Det får Microsoft til at advare mod de farlige mails.

De kriminelle var ikke sene til at misbruge verdens frygt for corona-virus til at berige sig selv, og den tendens ser ud til at fortsætte.

Microsoft, der står bag blandt andet Windows og Office-pakken, er nu ude med en klar advarsel mod en ny type svindel, der rammer millioner af indbakker netop nu.

Pirrer din nysgerrighed

De nye phishing-mails ser ud til at være afsendt fra Johns Hopkins Center, som er blevet kendt de seneste måneder for at levere statistik om corona-tilfælde fra hele verden.

Mailen hævder at være en opdatering med de seneste, frygtelige dødstal over Covid-19 i USA, og der er vedhæftet et Excel-regneark i .xls-format. 

Vi har tidligere skrevet om andre typer af mailsvindel, som udnytter corona-virus. Dem kan du læse om her.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Eksempel på corona-phishing

Mailen ser ud til at komme fra det velansete Johns Hopkins Center og rummer tilsyneladende nye corona-tal.

Tal og søjlediagrammer

Hvis man drister sig til at dobbeltklikke på det vedhæftede regneark - hvilket vi på det kraftigste fraråder - åbner et rigtigt regneark i Excel.

Tal og søjlediagrammerne viser antal corona-baserede dødsfald i USA fra marts til nu, og en bjælke i toppen af regnearket opfordrer til, at man aktiverer indholdet i dokumentet.

Klikker man på denne knap, aktiveres makroer i regnearket, og så er pc'en ilde stedt.

Derved downloades nemlig en fjernstyringsklient til computeren, så den kan styres af de kriminelle bagmænd. Herefter vil hackerne have fuld kontrol over din pc og fx kunne se alle adgangskoder, du indtaster i din browser.

> Læs også: Sådan virker phishing

Corona phishing mail

Regnearket ser måske uskyldigt ud, men hvis du kommer til at aktivere makroer, installeres skadelige programmer på din pc, så bagmanden kan følge med i, hvad du foretager dig på pc'en.

Det skal du gøre, hvis du modtager mailen

Hvis du modtager den berygtede phishing-mail, der tilsyneladende kommer fra Johns Hopkins Center, skal du blot slette den - uden at røre ved de vedhæftede filer. 

Generelt bør du aldrig åbne vedhæftede Excel-regneark, hvis du ikke explicit har bedt fx din bankrådgiver sende dig nogle dokumenter. 

Risikoen for at de indeholder skadelige makroer, er simpelthen for stor.

Læs også: De 5 mest udbredte typer af svindelmails

Måske er du interesseret i ...