Sikkerhedsfirmaet Kaspersky advarer nu om en ny type svindel.
Ny svindel

Sikkerhedsfirmaet Kaspersky advarer nu om en ny type svindel. 

© Shutterstock

Ny fidus giver problemer: Sådan snyder de It-kriminelle dig

Får du disse dage en mail med en faktura på noget, du slet ikke har bestilt, skal du være på vagt. En ny type svindel er nemlig i omløb.

De fleste kender efterhånden begrebet phishing, hvor it-kriminelle og tyveknægte med falske mails prøver at få dig til at udlevere betalingsoplysninger og andre følsomme data.

LÆS OGSÅ: Disse apps stjæler dine Facebook-data

Mange har nok også stiftet bekendtskab med såkaldt vishing, eller voice phishing, hvor de kriminelle ringer dig op – og så forsøger at få dig til at installere et program på din computer eller lokke oplysninger ud af dig.

Nu har sikkerhedsfirmaet Kaspersky så opdaget en ny type svindel, som går skridtet længere, og hvor svindlerne forsøger at få dig til at ringe dem op, så de kan få fingre i dine oplysninger og lænse dine betalingskort.

Og hvordan gør de så det?

Sådan foregår den nye svindel

Svindlen foregår på følgende måde: I din indbakke modtager du en mail med en tilsyneladende ægte faktura. Ofte er der ifølge Kaspersky tale om store beløb, ofte på flere tusinde kroner, fx for en ny computer. 

LÆS OGSÅ: Ransomware angriber ofte flere gange

Afsenderen af mailen er ofte Amazon, Paypal, Kaspersky eller et andet sikkerhedsfirma. I mailen fremgår desuden et telefonnummer, som skal bruges til at annullere ordren.

Svindlerne forsøger altså at skræmme dig til at ringe til nummeret, da du ellers vil skulle betale for leveringen af en vare, du aldrig har bestilt.

Det skal du gøre, hvis du oplever det

Når du ringer på nummeret, vil du så blive bedt op at oplyse dine betalingsoplysninger, så pengene kan føres tilbage til dig. Men det er selvfølgelig snyd og bedrag, og blot et skalkeskjul for at franarre dig dine penge og oplysninger.

LÆS OGSÅ: Får du en af disse mails, skal du passe på 

I stedet lyder rådet fra Kaspersky, at du under ingen omstændigheder skal ringe til telefonnummeret. I stedet skal du logge ind på din konto hos den pågældende forretning eller tjeneste og tjekke dine bestillinger og ordrer.

Her er det vigtigt, at du skriver adressen i din browser og ikke tjekker ved hjælp af et link i den mail, du har fået, da det sandsynligvis vil være falsk.

Derudover er det altid en god idé at have et sikkerhedsprogram på computeren, som beskytter mod angreb, phishing og lignende. 

Via linket herunder finder du Komputer for alles store sikkerhedspakke, som beskytter hele din computer. 

> Komputer for alles store sikkerhedspakke

Måske er du interesseret i ...