Ny ransomware er et stort problem
Ransomware:

En ny type ransomware kan gøre stor og uoprettelig skade på din computer. 

© Shutterstock

Ny ransomware går skridtet videre: Sletter alt på pc'en

Normalt låser ransomware dine filer. Men en ny trussel med navnet LokiLocker kan også slette alt på din computer og dermed gøre din computer ubrugelig.

Ransomware er et stort problem for både virksomheder og almindelige forbrugere. I et ransomware-angreb får hackere adgang til din maskine og krypterer din data, som fx dine dokumenter, billeder og filer.

Dermed kan du ikke længere åbne filerne, og hackerne kræver herefter en løsesum for at låse dine filer op igen. 

LÆS OGSÅ: Ransomware-bagmænd vender tilbage efter flere penge

Og selv hvis du betaler løsesummen, så er der ingen garanti for, at hackerne faktisk låser filer op. Du kan i stedet risikere at blive mødt om et nyt krav om endnu større løsesumme.

Ny ransomware går skridtet videre

Men nu huserer en ny og endnu farligere type ransomware. Den har fået navnet LokiLocker og nøjes ikke blot med at kryptere dine filer.

LÆS OGSÅ: Pas på med at klikke: Edge-opdatering er skjult ransomware

LokiLocker kan også slette alt på din pc og dermed gøre den komplet ubrugelig. Den nye LokiLocker-virus er blevet opdaget af Blackberrys sikkerhedsafdeling og er beskrevet i detaljer her.

Muligheden for at slette alt på computeren kaldes for en ‘wiper’-funktionalitet, og bliver brugt af hackerne som et ekstra middel til at få ofrene til at betale løsesummen.

Spredes som trojansk hest

Ifølge Blackberry er LokiLocker-softwaren indtil videre blevet spredt ved hjælp af såkaldt ‘credential stuffing’. Her samler hackerne store mængder brugernavne, mails og kodeord, som tidligere er blevet lækket.

LÆS OGSÅ: Ransomware-bagmænd kræver absurd løsesum

Herefter bruger de en computer til at forsøge at logge ind på brugernes mail-konti, da mange brugere genbruger kodeord. 

LÆS OGSÅ: Sådan tjekker du nemt om din konto er hacket

På den måde kan de liste softwaren ind i ofrenes mail-systemer eller fx Google Drev, og her kan de forklæde den skadelige software, som ofrenes så kommer til at installere på deres maskiner.

Sådan undgår du at blive inficeret

Det er derfor enormt vigtigt, at du er kritisk og agtpågivende, når du modtager mistænkelige mails, kalenderinvitationer, tilbud i indbakken eller mærkværdige venneanmodninger på Facebook.

LÆS OGSÅ: Ransomware: Kan du modstå et angreb?

Derfor bør du også kun åbne og installere programmer på din computer, som kommer fra steder, du har fuld tillid til. Derudover bør du sikre din computer bedst muligt, hvis du alligevel skulle blive snydt og får installeret skadelig software på din computer.

LÆS OGSÅ: Den bedste pc-sikkerhed lige nu

Vi anbefaler Komputer for alles sikkerhedspakke. Det er en kurateret og opdateret pakke med de bedste sikkerhedsprogrammer, redaktionens medarbejdere har testet og selv bruger, og som beskytter hele din computer og dine data.

Du finder sikkerhedspakken i Fordelszonen her.

Måske er du interesseret i ...