ransomware hacker

Bliver du udsat for ransomware, tager bagmændene dine filer som gidsel og kræver penge, ransom, for at give dig adgang til dem. 

© Shutterstock

Hvad er ransomware? Og hvordan beskytter du sin pc mod ransomware?

Hvad er ransomware? Hvordan virker det - og hvordan beskytter man sig bedst mod ransomware?

10. april 2017 af Redaktionen

De værste former for ransomware nøjes ikke kun med at tage alle dine familiefotos og uerstattelige dokumenter som gidsel. 

Her dukker der også et vindue op med et digitalur, der tæller ned, og når uret viser 0:00, bliver filerne slettet.

Bukker du under for kravet og betaler, er der ingen garanti for, at du får dine filer tilbage. Ofte hører du aldrig fra bagmændene, der har lænset dig for flere tusinde kroner.

Hvordan virker ransomware?

Hvordan låser ransomware, som fx den kendte CryptoLocker, egentlig filerne på din pc – og hvordan kommer det overhovedet ind på computeren?

Få svarene her, når vi giver et indblik i, hvordan ransomware virker.

  1. Som det første udvikler en it-kriminel det ondsindede ransomeware-program, der kan tage dine filer som gidsel. Programmet skjuler han fx som en vedhæftet fil i en e-mail, på en hjemmeside eller i andre skadelige programmer.
  2. Filen ligger nu fx som vedhæftet fil i en e-mail, som ryger ud til millioner af e-mailadresser.
  3. Du åbner e-mailen, som ser ud til fx at have SKAT som afsender. Du downloader den vedhæftede fil, og nu ligger der pludselig ransomware på din pc. Herfra er det bare et spørgsmål om tid, inden programmet bliver aktivt og beslaglægger dine filer.
  4. Ransomware-programmet søger nu computeren igennem for klassiske filtyper som .doc,.jpg og .pdf og krypterer dem.
  5. Du kan nu kun få adgang til dine filer med en unik kode, som programmet har genereret.
  6. Med dine filer bag en næsten ubrydelig lås bliver du præsenteret for en besked som denne. Her står det nøjsomt forklaret, at dine filer er krypteret, og du kun kan få adgang til dem mod betaling. Beskeden slutter af med en enkel vejledning i, hvordan du skal udbetale løsesummen. Nu må du ganske enkelt vælge, om du vil miste dine filer eller betale for nøglen til filerne.
  7. Betaler du løsesummen, kan du være heldig at få filerne retur, men det kan dog også ske, at du aldrig får nøglen og mister både penge og filer.

> Sådan beskytter du dine filer mod kidnapning - læs her

> Beskyt PC'en med CryptoPrevent. Hent programmet her.

> Lige nu får du et nummer af Komputer for alle samt fuld adgang til Fordelszonen og vores store sikkerhedspakke for kun 29 kroner. Læs mere her.

Måske er du interesseret i ...