ond robot taler i telefon
Avanceret telefonsvindel:

Kunstig intelligens kan efterligne dine familiemedlemmers stemmer i telefonopkald.

Sådan efterligner svindlere dine familiemedlemmers stemmer med AI

Svindlere bruger kunstig intelligens til at lyde som dine familiemedlemmer. På den måde håber de, at få dig til at overføre penge.

Kunstig intelligens og AI er i en rivende udvikling lige nu. 

Chatrobotter som ChatGPT, der kan svare på alverdens spørgsmål, bygges ind i søgemaskiner, og tjenester som Dall-E og Midjourney kan skabe billeder af alt - uden at du behøver en fotograf eller kunstmaler. 

Men den kunstige intelligens kan også bruges til at efterligne stemmer - på godt og ondt. 

Det er ikke længe siden, det blev muligt at efterligne afdøde familiemedlemmers stemmer til oplæsning for børnebørnene, og nu tager svindlere teknologien til sig for at forsøge at lokke penge ud af dig.

> Læs også: Få adgang til den nye Bing-søge-chatbot

Barnebarnet havde brug for penge

Det har canadiske Ruth Card, 73, oplevet. Hun blev ringet op af sit barnebarn Brandon, der sagde, at han var blevet arresteret af politiet, og nu havde brug for penge for at stille kaution, så han kunne blive løsladt.

Ruth Card skyndte sig ned i sin lokale bank og hævede 3.000 canadiske dollars (cirka 15.300 kroner). 

Beløbet var det daglige maksimum, så hun begav sig videre til en anden filial for at hæve flere penge. Men i den nye bank trak en af de ansatte den ældre dame til side og fortalte, at en anden kunde i banken var blevet ringet op under lignende omstændigheder. 

Manden, som Ruth Card havde talt med, var sandsynligvis ikke hendes barnebarn med i stedet en robot, som ved hjælp af kunstig intelligens lød præcis som ham.

"Vi blev revet med. Vi var helt sikre på, at vi talte med Brandon," siger Ruth Card til Washington Post, der gengiver historien.

Skal kun bruge en prøve på få sætninger

Med de seneste års fremskridt indenfor kunstig intelligens, er det blevet meget nemmere at få computeren til at efterligne stemmer. 

Computeren skal kun bruge en stemmeprøve på nogle få sætninger for at kunne danne en kopi af en stemme. Stemmeprøven kan fx snuppes fra en YouTube-video eller et andet klip fra sociale medier, som ligger frit tilgængeligt på nettet.

I 2022 blev over 36.000 mennesker forsøgt svindlet i USA af folk, der udgav sig for at være venner eller familie til ofrene.

> Se også, hvordan svindlere med en lignende teknologi udnyttede Elon Musks ansigt med en anden stemme for at få folk til at investere i Bitcoins

Teknologien er let tilgængelig på nettet

Den kunstige intelligens, der efter ligner stemmerne, er nemt tilgængelig på nettet. Computerne analyserer, hvad der gør stemmen speciel og gennemsøger så en stor database af stemmer, for at finde en, der ligner.

Det er tjenester som ElevenLabs, der bruges til svindelnumrene. ElevenLabs er tidligere blevet kritiseret for fx at få en kopi af Harry Potter-skuespilleren Emma Watson til at citere fra Adolf Hitlers "Mein Kampf."

> Se også, hvordan du selv kan bringe gamle fotografier til live med kunstig intelligens her

Herunder kan du se en demonstrationsvideo fra ElevenLabs, hvor skuespilleren Leonardo DiCaprios stemme erstattes med forskellige computerskabte efterligninger af andre kendte stemmer.

Svært at fange stemme-svindlerne

Da denne type svindel typisk foregår via telefon, er det svært for myndighederne at fange bagmændene. De kan nemlig sidde hvor som helst i verden, og de endda let få det til at se ud som om, at opkaldet kommer fra et telefonnummer, som du kender. 

Så vi kan kun opfordre dig til at være ekstra skeptisk, hvis du af en ven eller et familiemedlem bliver bedt om større summer penge over telefonen. 

Overvej, om baghistorien er realistisk. Prøv evt at ringe eller skrive til den person, som du tilsyneladende taler med. Det kan du gøre ved at sætte opkaldet på hold på telefonen eller bede dem ringe tilbage. 

Og så skal du aldrig betale folk i gavekort. Det er et typisk trick fra svindlernes side, da gavekort er sværere at spore end en overførsel fra banken. 

> Læs også, hvordan kunstig ingelligens afslørede sandheden om The Beatles

Måske er du interesseret i ...