Her ses The Beatles.
The Beatles:

En ny dokumentar kaster et nyt lys over tiden, hvor The Beatles gik i opløsning. 

© Shutterstock

Kunstig intelligens afslører sandheden om The Beatles

I en ny dokumentarfilm om The Beatles har instruktøren Peter Jackson formået at isolere musik og stemmer ved hjælp af kunstig intelligens. Det betyder, at du kan høre alt, hvad der blev sagt i den sidste periode, inden bandet gik i opløsning. Og det er slet ikke så slemt, som mange troede.

Det er uomtvisteligt, at John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr i en årrække udgjorde den måske største musikgruppe, verden nogensinde har set: The Beatles.

Mere uvished har der, siden gruppen blev opløst i 1970, været om, hvad der førte til gruppens opløsning; hvilke uenigheder, der var i bandet, hvilken dynamik, der herskede, og i hvilken retning, de fire medlemmer mente, at gruppen skulle bevæge sig i.

LÆS OGSÅ: Spotify: Lyt til din yndlingsmusik – helt gratis

Men nu giver en ny dokumentar om The Beatles svar på nogle af de spørgsmål og myter, der har været om bandet. 

Og for at svare på de spørgsmål, har instruktøren bag, Peter Jackson, taget utraditionelle metoder i brug.

Peter Jackson er i øvrigt manden bag Ringenes Herre-filmene, hvis du tænker, navnet virker bekendt.

Et stort restaureringsarbejde

For at lave dokumentaren, har Peter Jackson benyttet sig af gamle filmoptagelser lavet i perioden lige op til, at The Beatles blev opløst. Det vil sige i perioden 1969 til 1970. 

Der er dog foregået et stort arbejde med at restaurere materialet. Både på billed og lydsiden.

Herunder er det tydeligt, hvordan optagelserne er blevet taget under kærlig behandling, så optagelserne står langt skarpere og mere farverige, end de gjorde for 50 år siden.

Her ses et eksempel på Beatles-dokumentaren
Høj kvalitet:

Her ses forskellen mellem de originale optagelser og de restaurerede billeder i den nye dokumentarfilm. 

© Disney+

Skjulte skænderier bag høj musik

Men det er imidlertid på lydsiden, at Peter Jackson gjorde en række interessante opdagelser, da lydbilledet blev digitaliseret og renset op.

John Lennon og co. var nemlig ikke altid interesseret i, at det filmhold, som i perioden filmede bandet, skulle høre alt, hvad der blev sagt. 

Særligt ikke, når der var uenigheder bandmedlemmerne imellem.

Det løste de fire Beatles-medlemmer ved at skrue op for forstærkerne eller ved at spille atonale toner på instrumenterne, når der blev talt med store bogstaver.

Samtidig gjorde det ikke Peter Jacksons arbejde nemmere, at lydoptagelserne var optaget på enkeltspor, så det var vanskeligt at skille de enkelte instrumenter og stemmer fra hinanden.

LÆS OGSÅ: Husker du WinAmp? Nu vender afspilleren tilbage

Algoritme deler musikken op 

Løsningen var, at Peter Jackson og resten af holdet bag filmen udviklede en kunstig intelligens, eller en algoritme, som lærte at høre forskel på de forskellige instrumenter og de respektive stemmer. 

LÆS OGSÅ: 25 år med MP3-musik: Husker du Napster og iPod?

På den måde kunne mono-optagelserne deles op i flere kanaler med hver sit instrument eller stemme. 

Dermed kunne man altså dæmpe instrumenterne og dermed høre, hvad der blev sagt – også selvom Beatles-medlemmerne altså gjorde hvad de kunne for at stikke en kæp i hjulet for 50 år siden. 

I en video på YouTube siger instruktør Peter Jackson selv: 

"Vi lærte computeren, hvordan John lyder og hvordan Paul lyder. Så kunne vi tage sporene og dele instrumenterne op og vælge kun at høre vokalen eller guitarerne. Du kan se Ringo slå på trommerne i baggrunden, men du hører ikke trommerne."

Kunstig intelligens afslører sandhederne

Konklusionen er, at der nok var konflikter og uenigheder mellem Beatles-medlemmerne, men at de var ikke langt fra så alvorlige, som mange har troet.

Lyd- og videooptagelserne viser derimod, at medlemmerne hyggede sig med at spille sammen, og at diskussionerne langt hen ad vejen var konstruktive.

LÆS OGSÅ: Disney+: Her er de bedste tips og tricks

De fire Beatles var ikke uvenner, og de skændtes sjældent – og også Yoko Onos tilstedeværelse – som har været beskrevet som gruppens opbrud – virker ikke som en kilde til irritation blandt gruppens medlemmer.

Dokumentaren om The Beatles kan ses på streamingtjenesten Disney+.

Er du blevet nostalgisk af historien om The Beatles? Herunder kan du tage på en tur tilbage i tiden og se MP3-filens 25-årige historie. 

Måske er du interesseret i ...