Den nye chatrobot ChatGPT skriver den tekst, du ønsker.
ChatGPT:

Den nye kunstige intelligens ChatGPT er både fascinerende og imponerende – og lidt skræmmende. 

© Shutterstock

ChatGPT: Chatrobotten som kan svare på (næsten) alle dine spørgsmål

Chatrobotten ChatGPT er på alles læber, og det med rette. Det er en fascinerende og imponerende robot, som kan svare på alle dine spørgsmål – og mere til.

ChatGPT er en ny og ganske avanceret kunstig intelligens i form af en chatbot, du kan skrive til, og så skriver den det, du beder den om.

Og spørger man ChatGPT selv, hvem den er, får man følgende svar:

"Min opgave er at hjælpe folk med at besvare spørgsmål og løse problemer ved at generere meningsfuld og relevant tekst baseret på de inputs, jeg modtager. Jeg er ikke en fysisk enhed, men en computerprogram, der er designet til at simulere menneskelig samtale."

Og det er sådan set meget rammende.

De seneste dage er internettet blevet fyldt med eksempler på, hvad ChatGPT er i stand til; fx at skrive portrætter, analyser, juridiske dokumenter, kode, og blot svar på alverdens forskellige spørgsmål. 

I denne artikel forklarer vi, hvordan ChatGPT fungerer og hvordan, du selv kan prøve ChatGBT. Til sidst får du nogle eksempler fra Twitter.

Hvad er ChatGPT?

Kort fortalt er ChatGPT en kunstig intelligens, en algoritme, som tager udgangpunkt i store og komplekse mængder data, den er blevet fodret med. Og på baggrund af den data bliver ChatGPT hele tiden trænet i at svare bedre og mere præcist. 

Dermed føles det mere som at skrive og kommunikere med et menneske, end en robot. 

LÆS OGSÅ: DALL·E 2: Sådan laver du billeder af tekst med kunstig intelligens

Du kan stille robotten konkrete spørgsmål, føre en samtale med den eller bede den skrive en tekst.

Du kan fx bede den skrive en historie, som indeholder bestemte karakterer eller handlingsforløb. Eller du kan bede den skrive en analyserende tekst om ét lands forhold til et andet med bestemte fokusområder. Eller skrive et portræt af en kendt personlighed.

Du kan endda bede den skrive i en bestemt tone fx sarkastisk, humoristisk eller akademisk.

Du skal forestille dig, at du snakker med et nogenlunde intelligent menneske, som har hele Googles indeksering af internettet tilgængeligt bag hjerneskallen.

ChatGPT beskriver Hitler
Hitler ifølge ChatGPT:

Her har vi bedt robotten beskrive Hitler på max 100 ord. Herefter beder vi om den sarkastiske version og den aggressive version - alle versioner ligger klar på et øjeblik. 

© Komputer for alle / ChatGPT

Hvordan fungerer ChatGPT?

ChatGPT er en prototype på en kunstig intelligens og er udviklet af virksomheden OpenAI, som blandt andre Elon Musk, der står bag Tesla og SpaceX, var med til at stifte.

LÆS OGSÅ: Kunstig intelligens indtager isen

ChatGPT fungerer dels ved hjælp af maskinlæring og dels ved hjælp af store mængder træningsdata. 

Maskinlæring betyder, at computeren (ChatGPT) lærer at forstå flere og flere sammenhænge, forudsigelser og mønstre i store datasæt, og hele tiden lærer, og dermed kommer til at svare mere naturligt.

Derudover er computeren også trænet i store mængder kendt data af folkene bag ChatGPT, så computeren lærer, hvordan dataen skal håndteres. Dermed bliver computeren altså i stand til at analysere og svare på spørgsmål på en måde, der virker naturlig og nærmest menneskelig.

Robotten kan ikke svare på aktuelle temaer, da dens datasæt kun går frem til 2021. Den kan altså ikke forklare krigen mellem Rusland og Ukraine eller fortælle dig om vejret i dag. 

Er det farligt at bruge ChatGPT?

For den enkelte er det ikke farligt at benytte ChatGPT og lignende værktøjer, der benytter kunstig intelligens. Men nogle eksperter og fagpersoner har stillet spørgsmålstegn ved, hvad denne type værktøjer har af betydning for vores samfund.

LÆS OGSÅ: Nyt værktøj vækker dine fotografier til live

Eksempelvis har den canadiske forretningsmand og tech-skribent Paul Kedrosky kaldt ChatGPT for en “virus, der er blevet sluppet løs” i et interview med TechCrunch

Han peger eksempelvis på, at et værktøj som ChatGPT vil gøre det let for studerende at plagiere og få værktøjet til at skrive deres opgaver – og at den kunstige intelligens desuden ikke akkrediterer eller betaler for den data, den bruger.

ChatGPT kan udnyttes af svindlere

Andre har påpeget, at ChatGPT kan bruges til at skrive fejlfri svindelmails, skrive kode til malware-angreb, men også reproducere stereotype, rasicistiske eller sexcistiske strukturer i vores samfund på grund af bias, altså misvisende eller en forudtagethed i dataen, der bliver brugt.

LÆS OGSÅ: Kunstig intelligens afslører sandheden om The Beatles

OpenAI er naturligvis opmærksomme på de begrænsninger og farer, der er ved at slippe en så kraftig kunstig intelligens løs til fri afbenyttelse – og har allerede indført begrænsninger i den måde, computeren fungerer på. 

Eksempelvis arbejder OpenAI på en måde at indsætte et digitalt vandmærke på tekst, der er computergenereret, så det bliver lettere at genkende.

ChatGPT skriver et digt på dansk
Digt ifølge ChatGPT:

Her har robotten skrevet et digt om en computer. Her har vi stillet spørgsmålet på engelsk, men du kan også sagtens spørge på dansk og få danske svar.

© Komputer for alle / ChatGPT

Hvordan kan jeg prøve ChatGPT?

Alle og enhver kan prøve ChatGPT og dets mange, mange muligheder. I øjeblikket er chatrobotten i et såkaldt “research preview”, hvilket vil i sige en slags beta, hvor produktet er gratis at prøve.

Senere hen vil det formentlig koste penge, ligesom OpenAIs billed-generator, Dall-E 2, hvor du får et gratis antal billeder hver måned og derefter skal betale for flere billeder.

LÆS OGSÅ: DALL·E mini: Derfor deles disse mærkelige billeder igen og igen

For at prøve ChatGPT skal du klikke på linket her for at komme til OpenAIs hjemmeside, hvor du finder ChatGPT-værktøjet. 

Her skal du oprette en bruger, fx med din Google-konto. Herefter kan du begynde at kommunikere med den kunstige intelligens og stille den alverdens spørgsmål eller opgaver. 

Da der er mange, som gerne vil prøve ChatGPT, kan du på nuværende tidspunkt opleve, at der er ventetid for at komme i kontakt med robotten. Vores oplevelse er, at man ikke venter mere end 5-10 minutter, men det kan naturligvis variere.

Der er som sagt tale om en beta-version, og vores test af værktøjet viser også, at du skal læse teksterne med en snert af kildekritik. Du kan risikere, at der er graverende fejl - men resultaterne er godt nok imponerende. 

Mange sjove og tankevækkende eksempler 

Der er rigtig mange, som allerede har prøvet kræfter med chatrobotten ChatGPT, og mange har delt deres eksempler på sociale medier som fx Twitter. 

Herunder et par af de sjove, skræmmende og tankevækkende eksempler, som vi er faldet over:

Måske er du interesseret i ...