Tilbud på Black Friday
Black Friday

Black Friday byder ofte på store besparelser, men det ser ikke ud til at blive tilfældet i år.

© Shutterstock

Køb julegaverne inden Black Friday i år

Butikkerne har svært ved at få varer leveret i kølvandet på coronakrisen. Derfor skal du næppe forvente de helt store besparelser på årets største shoppingdag, Black Friday.

Den store amerikanske shoppingdag, Black Friday, er efterhånden også blevet en tradition på vores breddegrader.

Det har tidligere været en god lejlighed til at sikre sig nogle billige julegaver allerede i slutningen af november.

Men i år kan det godt vise sig at være en dårlig idé at vente for længe med at købe julegaverne – især hvis du er på udkig efter ny elektronik.

> Læs alt om Black Friday her

Der mangler varer på hylderne

Problemet er de leveringsvanskeligheder, som mange brancher døjer med i kølvandet på nedlukningerne i mange lande i forbindelse med CoVid-19-pandemien.

Allerede i februar sidste år skrev vi om, hvordan Corona kunne gøre dine varer dyrere, og i sommeren 2020 kunne vi fortælle, at Elgiganten manglede computere til studiestart.

Og selvom verden ikke længere står på standby, har nedlukningen sat sit præg på markedet i dag.

Det er særligt manglen på elektroniske chips, der har ramt elektronikbranchen – og faktisk også bilbranchen – hårdt.

Selv om produktionen mange steder er kommet i gang igen, har det betydet, at der er opstået flaskehalse på grund af manglende kapacitet på containerskibe og i verdens store havne.

På Komputer for alle har vi længe kunnet mærke problemerne. 

Ekspert: Færre tilbud på Black Friday

"Det har længe været svært få produkter til test. Vi har fx haft problemer med at låne de printere, som vi gerne ville have med på vores testsider," siger Morten Skeldal, testredaktør på Komputer for alle.

Manglen på de elektroniske varer vil sandsynligvis betyde, at det bliver svært at finde helt fantastiske tilbud på Black Friday.

"Vi regner ikke med, at priserne vil falde voldsomt i forbindelse med Black Friday, og frem mod jul kan der godt blive mangler på flere elektroniske produkter. Jeg har i hvert fald tænkt mig at købe de hårde pakker tidligt i år," siger Morten Skeldal.

> Læs også: Sådan undgår du at blive snydt på Black Friday

Kan jeg købe Playstation 5?

Et godt eksempel på problemerne med levering af nye varer, er Playstation 5.

Det er et år siden, Sonys nyeste spillekonsol, blev lanceret, men der er stadig problemer med at producere nok eksemplarer af den og få dem ud i butikkerne til at tilfredsstille efterspørgslen.

Det har betydet, at prisen på den har holdt et højt niveau, og den er blevet solgt på den amerikanske auktionsside, Ebay, til overpriser.

Hvis du besøger Elgigantens website og finder frem til Playstation 5, står der bare, at lanceringsdatoen er ukendt, men den blev altså lanceret 12. november 2020.

To nye Playstation 5 i kasser.
Playstation 5

Sonys Playstation 5 er en af de varer, der har været ramt af de globale leveringsproblemer.

© Sony

Hvornår er Black Friday i 2021?

Black Friday afholdes fredag den 26. november i 2021. Det er dagen efter den amerikanske helligdag Thanksgiving. 

Den fejrer vi (endnu) ikke i de nordiske lande, men det holder altså hverken butikkerne eller forbrugerne tilbage med hensyn til at afholde Black Friday. 

Nogle butikker går endda i gang med Black Friday flere uger før den rigtige fredag.

De senere år har de danske butikker også taget den amerikanske shoppingdag Cyber Monday til sig. Den falder mandagen efter Black Friday - altså d. 29. november i 2021 - og her er det primært gode tilbud på nettet, som er i fokus. 

> Læs mere om Cyber Monday her

Måske er du interesseret i ...