Nogle gange føles det som om, at mobiltelefonen aflades hurtigere, end den burde.
Men hvorfor aflades din telefons batteri så hurtigt?
Der er mange ting, der kan tære på dit batteri, uden at du tænker over det. Men hvis du tager kontrol over indstillingerne, kan du holde strøm på batteriet lidt længere.
Her får du de syv mest almindelige årsager til, at batteriet aflades for hurtigt.
1. Apps i baggrunden
Apps der kører i baggrunden, uden at du bruger dem, dræner også dit batteri.
Det kan fx være antivirus-apps, din kalender eller sundhedsapp'en, som tæller dine skridt og lignende.
Måske er der nogle af denne type apps, som du slet ikke behøver. Så kan du deaktivere dem.
Det gør du i telefonens indstillinger under Enhedspleje (Android) eller Batteri (iPhone), hvor du kan vælge batterioptmering.
> Læs også: Her er årets bedste apps i 2022
2. Høj lysstyrke på skærmen
En af de mere åbenlyse årsager til at telefonen bruger meget strøm, er skærmens lysstyrke.
Det kan være praktisk at have lysstyrken på max, især når du er udenfor, men det har en stor effekt på dit batteri.
Du kan spare på batteriet ved at vælge en lysstyrkeindstilling, som tilpasser sig det lys, du opholder dig i. Det gør du i telefonens menu under Skærm eller Skærm og lysstyrke (at efter om du bruger Android eller iPhone),
En anden mulighed er at skifte til mørk tilstand samme sted i telefonens menu. Så skifter telefonens standard-hvide menu og baggrund til sort.
3. Billede-i-billede-tilstand (PiP)
Funktionen, som gør det muligt at se videoer fx fra YouTube i et lille billede på skærmen, mens du bruger andre apps, dræner også dit batteri.
Det er en smart funktion, men når du på den måde bruger flere apps på samme tid, er batteriet på hårdt arbejde.
For at deaktivere billede-i-billede-tilstand - også kaldet PiP - på apps, skal du gå til din telefons indstillinger og sektionen Apps (Android) eller Billede-i-billede under Generelt på iPhone.
På Android kan du deaktivere funktionen ud fra de enkelte apps i app-oversigten, mens du på iPhone kun kan vælge, om du vil aktivere eller deaktivere funktionen på tværs af hele telefonen.

Når du bruger billede-i-billede-funktionen, hvor du fx kan se en YouTube-video, mens du scroller videre i andre apps, bruger din telefon mere strøm.
4. Et gammelt telefonbatteri
Nogle gange er det ikke en app eller en instilling, der påvirker din telefons batterilevetid - men selve batteriet.
Med tiden mister batteriet nemlig kapacitet. Efter 2-3 år (afhængig af telefonens model) vil dit batteri ikke længere være i stand til at opnå sin oprindelige maksimale kapacitet, og på den måde vil dit batteri hurtigere løbe tør end med et nyt batteri.
En løsning på dette er at skifte batteriet til et nyt. Det er normalt billigere end en udskiftning af hele telefonen.
En anden mulighed er naturligvis at udskifte telefonen. Hvis den har nogle år på bagen, kan det i hvert fald være værd at undersøge, hvor meget udskiftning af batteriet vil koste i forhold til at opgradere telefonen til en nyere model med nye muligheder og funktioner.
> Læs også: Her er den bedste mobil lige nu
5. På nettet døgnet rundt
Vores telefoner er typisk på nettet døgnet rundt enten via Wi-Fi eller mobildata. Men det kan også være med til at tømme batteriet, når du konstant får notifikationer, baggrundsopdateringer og mere, når du ikke nødvendigvis har brug for dem
Om natten fx kan det derfor være en god idé at koble telefonen helt af nettet.
En mulighed er at sætte den på Flytilstand, men så vil du ikke kunne modtage opkald. I stedet kan du slukke for Wi-Fi og mobildata - så kan du stadig modtage opkald.
Husk at det ikke deaktiverer din Wi-Fi eller mobildata, hvis du blot sætter din telefon til Forstyr ikke-tilstand eller Focus.
> Læs også: Hvad er Wi-Fi? Og hvordan fungerer det?
6. Lokalitetstjenester og sporing
Mange apps sporer løbende din placering fx Google Maps. Og selvom du måske tror, disse apps udelukkende sporer dig, når du bruger dem, er det ikke altid tilfældet. De holder som regel øje med dig hele tiden i baggrunden, og det kræver noget af dit batteri.
Den nemmeste måde at deaktivere placeringssporing på er at slå din telefons placering helt fra.
Det kan du gøre i telefonens indstillinger under Privatliv og sikkerhed på iPhone eller direkte i rullemenuen under Lokalitet på Android.
Men hvis du ønsker at bestemte apps fx en sikkerhedsapp eller en navigationsapp fortsat skal kunne se din lokation, an du deaktivere placeringssporing individuelt via Tilladelser i hver apps indstillinger.
Det kan tage et stykke tid at få overblikket, men det vil give dig total kontrol over, hvilket apps der har adgang til din placering i realtid.
> Læs også: iPhone tracker dig overalt - se det hemmelige kort

Hvis din telefon bimler og bamler med notifikationer fra alverdens apps, dræner det batteriet. Du kan med fordel gennemgå, hvilke apps du reelt behøver at få notifikationer fra.
7. Mange notifikationer
Når du installerer en ny app på din telefon, skal du som regel tage stilling til, om app'en må sende dig notifikationer.
Notifikationer er smarte, når du fx gerne vil følge med i, hvornår du modtager en pakke, eller hvem der skriver på Messenger, men du behøver ikke få notifikationer fra alle dine apps.
De mange notifikationer kan nemlig også have indflydelse på din batterilevetid.
Derfor kan du med fordel deaktivere notifikationer for udvalgte apps. På Android kan du gøre dette under indstillinger og notifikationer, mens du på iPhone skal sætte indstillingen for hver enkelt app.
> Læs mere om, hvordan du tager kontrol over notifikationer på mobilen, her
Bonus: Tjek hvilke apps, der sluger strøm
Der er også andre måder, som kan give dit batteri lidt aflastning.
Det er fx en god ide at bruge den originale oplader, som fulgte med telefonen, da du købte den. Den vil med stor sandsynlighed give dig den bedste opladning af netop din telefon.
> Læs også: Sådan får du den bedste opladning af mobilen
Du kan også tjekke, hvilke apps, der æder mest af din batterilevetid. Det gør du i indstillingerne under Batteri.
Du vil garanteret blive overrasket over, hvilke apps, der bruger meget power. Og der kan være ekstra batteritid at hente, hvis du lukker disse apps ned og bruger dem mindre.
Med disse tips håber vi, at du fremover kan bevæge dig ud i verden, uden at have din oplader som det vigtigste i tasken.
Du kan også altid tage en powerbank med for en sikkerheds skyld.