En router leverer trådløst netværk til en kvinde med en computer og en telefon.
WiFi:

Din router fordeler data til alle netværksforbundne apparater i dit hjem via WiFi.

© Shutterstock

Hvad er WiFi? Og hvordan fungerer det?

WiFi er ikke så ukompliceret, som det burde være. Læs med her, hvor vi forklarer nogle af de vigtigste trådløse begreber, du bør kende.

Hvad er WiFi?

WiFi er et trådløst netværk, der kan transmittere internettet trådløst i dit hjem, så du slipper for at skulle trække en masse lange kabler. 

WiFi er en forkortelse for "Wireless Fidelity", som er inspireret af "Hi-Fi", der bruges til at beskrive musikafspilning i høj kvalitet.

Alternativet er kabelnetværk, som også nogle gange kaldes for Ethernet.

> I vores store artikel "Få trådløst internet i hele hjemmet" får du de bedste tips og tricks til, hvordan du får den bedste WiFi-forbindelse. 

Hvad er forskellen på en router og et modem?

Et modem er et apparat, der skaber internetforbindelse ved at sende data til og fra din internetudbyder. Et modem kan fx sende data via en gammeldags telefonledning i kobber eller gennem et moderne fiberkabel.

En router derimod er et apparat, som skaber forbindelse mellem internettet og dine trådløse enheder. Routeren skaber altså dit lokale netværk (LAN), som dine enheder - fx din telefon, dit tv eller din pc - kan få adgang til.

Du skal altså have et modem for at få din internetudbyders signal ind i hjemmet og en router, for at skabe det trådløse netværk, du kan koble dine enheder til. I dag får du typisk én boks fra din udbyder, som kan begge dele.

Hvad er fibernet?

Fibernet giver dig lynhurtig adgang til internettet gennem et lyslederkabel, som består af en samling optiske fibre. Det er glas på tykkelse med et menneskehår, hvor data kan sendes med lysets hastighed.

Fibernet giver dig en hurtig og stabil internetforbindelse, men det er ikke alle, som har adgang til fibernet. Det kræver nemlig, at der bliver ført et kabel til adressen og at du får opsat en fiberboks. 

Hvad er forskellen på WiFi og internet?

Internettet og WiFi er ikke det samme.

Internettet er et globalt netværk af computere, og din trådløse router sørger for, at elektroniske apparater kan få adgang til internettet via dit modem.

Herefter fordeler routeren datatrafikken i dit hjem, så alle telefoner, tablets, computere og alt andet med netværksadgang kan blive koblet på nettet.

Et Wi-Fi-logo
WiFi hotspot:

Se efter WiFi-logoet, hvis du har brug for at komme på nettet via et hotspot på fx en café.

© Shutterstock

Hvordan får jeg hurtigt WiFi?

Internet via kabel giver dig den hurtigste og mest stabile internetforbindelse.

Selvom du får et lynhurtigt internetsignal ind i dit hjem, kan du opleve, at din trådløse WiFi-forbindelse føles langsom. Det kan skyldes mange ting, men der er ofte en nem løsning, som kan sætte fart på din forbindelse.  

Sørg for at routeren er placeret centralt i hjemmet og undgå, at den står tæt på andre elektroniske apparater, som kan forstyrre signalet. Tykke vægge og mure kan også bremse signalet og give huller i forbindelsen. 

Tjek om du bruger routerens hurtige 5,0 GHz frekvensbånd. Det giver dig en hurtigere forbindelse end 2,4 GHz. 

> Læs også: 2,4 GHz eller 5 GHz: Er du på det hurtige frekvensbånd?

Det største rækkevidde får du med et Mesh-netværk.

Hvis du oplever "huller" i netværket, er en billig WiFi-repeater (eller WiFi-extender) en god løsning. Det er en enhed, som kan forlænge routerens rækkevidde fx til rum, som ligger langt fra, hvor routeren er placeret. 

> Læs også: Få bedre netværk med en WiFi-extender

Hvilken WiFi-standard er hurtigst?

Der findes mange forskellige standarder for trådløst netværk eller WiFi.

De nyeste og hurtigste hedder WiFi 6 og WiFi 6E. Den næste generation af WiFi er allerede på vej under navnet WiFi 7.

Tidligere var navnene på de forskellige WiFi-standarder sværere at finde rundt. WiFi 6 hedder fx også IEEE 802.11ax.

> Læs mere om WiFi 6E her eller om WiFi 7 her

Hvad betyder dual band?

Hvis din router er dual band, betyder det, at den kan sende trådløse data på to frekvensbånd. Det er det mest almindelige i dag.

Det første frekvensbånd på 2,4 GHz har lang rækkevidde, men forholdsvis lav hastighed, mens det andet frekvensbånd på 5 GHz har højere hastighed med en kortere rækkevidde.

WiFi-standarden WiFi 6E har et tredje frekvensbånd på 6 GHz.

> Læs også: Er 2,4 GHz eller 5GHz bedst?

Hvad er et hotspot?

Et hotspot er et sted udenfor dit hjem, hvor du kan få internetadgang via WiFi.

Det kan fx være på en café eller et bibliotek, hvor du kan få kodeordet til det trådløse netværk udleveret, så du kan koble din computer på nettet.

Du kan også selv oprette et hotspot med din telefon. Så deler telefonen sin internetadgang med apparater omkring den via trådløst netværk. Du bestemmer selv adgangskoden og navnet på dit hotspot.

> Se her, hvordan du laver et hotspot med din telefon.

Måske er du interesseret i ...