Her kan du blive klogere på, hvorfor mobilen lader langsomt.
Strøm:

Oplever du, at din telefon oplader uhyggeligt langsomt? Forklaringen kan ofte findes i din oplader og kabel. 

© Shutterstock

Sådan får du den bedste opladning af mobilen

Det kræver den rigtige adapter og tilsvarende opladerkabel, hvis du vil have den mest effektive opladning af din telefon. Har du ikke det, kan du risikere, at det går frygtelig langsomt. Få hjælp her.

Få ting er så irriterende, som at stirre på en telefon, der lader uendelig langsomt op, når du sætter strømstikket i. Hvis den da overhovedet lader.

Og det er ikke kun gamle telefoner, som oplader langsomt. Du kan også opleve langsom opladning med en spritny mobil.

LÆS OGSÅ: USB-kabel fortæller dig, hvor godt det oplader

Forkert kabel kan give langsom opladning

Det skyldes sandsynligvis, at du bruger et forkert kabel eller en meget langsom adapter; altså den del, der sidder i stikkontakten og er forbundet til din telefon.

Vægopladere og USB-C-kabler er nemlig – selvom de ligner hinanden – ganske forskellige i deres funktionalitet og ydelse.

Det skyldes, at mange enheder fra mobiltelefoner til bærbare pc'er i dag bruger den samme standard, USB-C, men har forskellige behov.

Derfor er det altså ikke ligegyldigt hvilket kabel og hvilken adapter, du bruger.

Hvorfor lader min mobil langsomt?

Der er tre ting, som spiller ind, før du kan få lynhurtig opladning: Din enhed (fx mobiltelefon), selve opladere i stikkontakten og det opladerkabel, som forbinder de to. 

Opladningen går kort sagt ikke hurtigere end det svageste led.

I dag lader mange telefoner med 65 watt, som betyder, de kan oplades utrolig hurtigt.

Men bruger du et kabel, som kun understøtter 60 watt, og en adapter i stikkontakten, som kun understøtter 20 watt, så risikerer du, at din telefon eller tablet oplades langsomt.

Vil du have det optimale ud af din telefon, bør du altså først og fremmest undersøge, hvor mange watt din enhed understøtter, så den oplader hurtigst muligt.

LÆS OGSÅ: Derfor har du brug for en USB-hub til din pc

Hvor mange watt bruger min telefon?

Den nemmeste måde til dette er at skrive din model, og så "watt" og "charging" i Google, fx “Samsung S21 watt charging”. Du kan nu gå på opdagelse i resultaterne og se, at denne model understøtter op til 25 watt.

LÆS OGSÅ: Ny lov: Nu kan du bruge USB-C-oplader til alt dit udstyr

Til sammenligning oplader iPhone 14 Pro med 20 watt, mens Galaxy S22 Ultra bruger 45 watt. Og har du en OnePlus 10T, så kan du glæde dig over hele 150 watt.

Sidstnævnte kan derfor oplades på bare 20 minutter – hvis du vel at mærke bruger den rigtige oplader og kabel.

Få hurtig opladning af mobilen med det korrekte opladerkabel og den rigtige adapter.
Opladning:

Selvom din mobiltelefon bør kunne oplade hurtigt, kræver det, at både kabel og adapter kan understøtte den strømstyrke, som telefonen kræver. Har du fx et svagt kabel, vil du ikke få den hurtigste opladning. 

Hvilket opladerkabel skal jeg vælge?

Når du ved, hvor mange watt, din telefon understøtter, kan du købe et opladerkabel, der passer til.

Vi anbefaler, at du køber et kabel, der understøtter mere, end du skal bruge lige nu, da du formentlig på et tidspunkt skal bruge flere watt til en ny enhed.

Det kan fx være, at du får en ny telefon, som understøtter 150 watt. Eller du køber en tablet eller en computer, som har brug for masser af kraft gennem USB-C-kablet. Der sker nemlig ikke noget ved, at opladeren kan sende mere power afsted, end din telefon understøtter.

Derfor bør du som udgangspunkt købe USB-C-kabler, som understøtter 100 watt som minimum, da du så er nogenlunde fremtidssikret, når du får nyt udstyr.

Og så skal du altså samtidig sikre dig, at adapteren i stikkontakten er kraftig nok til at understøtte din telefon og dit øvrige udstyr – her er 65 watt eller 100 watt et godt udgangspunkt, især hvis opladeren kan lade flere enheder på én gang. 

Hvordan får jeg hurtig trådløs opladning?

Hvis du foretrækker at oplade din telefon og andre enheder trådløst, skal du også være opmærksom på både adapteren i stikkontakten, kablet og selve opladerpladen.

Opladningen er ikke hurtigere end det svageste led.

Mange trådløse opladere oplader ved 10 Watt, men du kan med fordel vælge en kraftigere model, hvis du vil sikre dig den hurtigste trådløse opladning.

Lynhurtig trådløs opladning kræver desuden, at din mobiltelefon understøtter standarden QI (hos nogle producenter kaldet Fast Charge eller lign.)

Nogle producenter har særlige trådløse opladere til rådighed til netop deres telefoner - det gælder fx Samsung og Apple. Her får du altså den hurtigst mulige opladning med producentens egen oplader.

LÆS OGSÅ: Sådan fungerer trådløs opladning

Kan jeg oplade mobil og pc med samme oplader?

I dag er USB-C det det dominerende stik til opladning i alt fra mobiltelefoner og tablets til pc'er. Og der kommer kun flere enheder med USB-C. 

Derfor er det interessant, hvis du kan nøjes med én oplader til alle dine enheder. 

Og her er det altså ikke nok, at du har et kabel med et USB-C-stik i enden. 

Opladeren til din smartphone kan næppe levere strøm nok til din pc, men omvendt kan du sagtens oplade mobilen med pc'ens oplader. Det skader ikke din telefon. 

Så ja, du kan sagtens oplade alle dine USB-C-enheder med samme oplader. Det kræver blot, at du vælger en oplader, som er stærk nok til at oplade den "tungeste" af dine enheder. 

Lettere at forstå USB-C-stik og -kabler

Det kan altså være lidt af en jungle, når du skal finde det rigtige USB-C-kabel. Og det er du ikke den eneste, der synes.

Netop derfor er det blevet besluttet, at det skal være lettere at finde rundt i de mange forskellige kabler med nye navne. 

Af de nye navne skal der hurtigt fremgå, hvor mange watt, kablerne understøtter, og hvor høje hastigheder, de kan overføre data med.

Du kan læse vores artikel om de nye navne og deres betydning lige her, hvis du vil blive endnu klogere på kablerne

Måske er du interesseret i ...