Sådan gør du din computer sikker.

Du skal se dig godt for, når du tænder computeren. Du er nemlig ofte selv skyld i det, hvis din pc bliver ramt af virus eller malware.

© Shutterstock

Ekspert: Du er din egen største it-trussel

Ifølge it-sikkerhedseksperten Peter Kruse sidder den største it-trussel få centimeter fra dit tastatur. Sikkerheden på din pc handler nemlig først og fremmest om din egen adfærd,

10. april 2023 af Niklas Ernst

"Tænk dig altid om to gange, og vær mistroisk. Ser du noget, der er for godt til at være sandt, så er det nok også det."

Sådan lyder det indledende råd fra sikkerhedsekspert Peter Kruse, direktør i Kruse Industries, når han skal råde helt almindelige mennesker til, hvordan de undgår, at deres pc bliver hacket eller inficeret med virus.

LÆS OGSÅ: Beskyt din telefon mod virus

For typisk er det i din mail-indbakke, eller når du kommer til at klikke på et ellers uskyldigt link, at din computer kan blive inficeret med virus, skadelige programmer og andre dårligdomme.

Faktisk viser tal fra virksomheden PurpleSec, at 92% af alle malware-angreb stammer fra phishingmails, mens de sidste 8% typisk stammer fra skadelige programmer og farlige hjemmesider.

Få dit udstyr opdateret og i topform

Derudover lyder rådet fra Peter Kruse, at du skal have antivirus på din pc - eller i hvert fald som minimum sørge for, at Windows Defender er aktiveret. Du skal også sørge for, at dine enheder i hjemmet er opdaterede.

Hvad enten der er tale om et overvågningskamera eller et et fjernsyn med forbindelse til nettet.

"Når der efterhånden er en computer i alting, er det essentielt, at du opdaterer dit udstyr. Det er træls, men nødvendigt," siger han. 

LÆS OGSÅ: Disse farlige apps spreder malware på din telefon

Når ransomware rammer private, er det ofte netværksharddiske og lignende, de kriminelle vil have fingrene i, da det er her, vores film, billeder og filer ligger. Men er software og firmware opdateret, og har du desuden en kompleks adgangskode, er det langt sværere for uvedkommende at få adgang til dine data.

LÆS OGSÅ: Hvad er malware?

Endelig råder Peter Kruse til, at du aktiverer tofaktorgodkendelse på så mange konti som muligt, da det gør det endnu sværere for hackere og it-kriminelle at få fingre i dit udstyr og dine data.

Gør din computer helt sikker

Et aspekt af computersikkerhed er din egen adfærd. Et andet aspekt handler om at gøre din computer og din data så sikker som muligt.

LÆS OGSÅ: Sådan styrer du apptilladelser på Android og iPhone

Du kan nemlig blive ramt af mange forskellige farer, selvom du passer godt på, såsom ransomware, virus, malware og sikkerhedshuller, for bare at nævne et par stykker.

I det nye nummer af Komputer for alle nummer 6/2023 viser vi dig, hvordan du med tre solide og gedigne programmer kan gøre din computer helt sikker, så ingen andre end dig kan få adgang til den. 

Du kan læse artiklen i det nye magasin, men du kan også allerede nu læse artiklen i Fordelszonen her

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du farlige apps på telefonen

Måske er du interesseret i ...