malware på computer
Malaware:

Malware kan gøre stor skade på din pc. Men det er faktisk ikke svært at undgå malware. Vi forklarer dig hvordan. 

Hvad er malware?

Du har sikkert hørt om malware før. Men hvad er malware, og hvordan beskytter du dig mod at få det?

17. august 2022 af Redaktionen

Malware er en fællesbetegnelse for skadelige programmer, som er blevet installeret på din computer, ofte uden at du har givet tilladelse til det.

Du kan fx få malware, hvis du er kommet til at klikke på et ukendt link i en mail, har downloadet et ukendt program eller har åbnet en fil fra en inficeret USB-nøgle.

Uanset hvordan du bliver ramt, kan malware have store konsekvenser for dig. Du kan miste filer og data, og det kan også blive økonomisk dyrt, hvis uvedkommende får adgang til dine private oplysninger som fx dit CPR-nummer og bankinformationer.

Og it-kriminalitet er ikke længere noget, som kun rammer støre virksomheder. Bagmændene går også efter folk som dig og mig.

Hvad er malware?

Malware er en forkortelse af "malicious software" - altså software, som har et ondsindet formål.

Malware dækker over en række typer af it-kriminalitet, som på en eller anden måde kan give bagmanden en økonomisk gevinst.

Det rammer typisk dig og din computer, hvis du besøger falske sider på nettet, klikker på links eller åbner filer i spammails fra ukendte afsendere eller via sikkerhedshuller i fx Windows eller andre programmer på din pc.

Sker dette, bliver et ondsindet program - malware - installeret på din pc, uden du opdager det. Med dette program installeret, kan bagmanden gøre, hvad det passer ham med din pc og dine filer og data.

Du kan gøre meget for at undgå malware, og du kan sikre dine filer bedst muligt, så skaden ikke er så stor, hvis du bliver ramt. Men det er meget svært at gardere sig 100%, da bagmændene hele tiden bliver klogere og hele tiden finder på nye tricks til at narre dig.

Hvad er konsekvensen af malware?

Bagmændene til malware kan have forskellige formål. Nogle typer malware udspionerer din adfærd, og kan på den måde opsnappe oplysninger om din bankkonto, kreditkort eller andre oplysninger, som kan udnyttes.

Andre overtager dele af din computer og bruger den til at udsende spam. Det opdager du typisk, hvis din pc pludselig bliver langsommere.

I særligt slemme tilfælde bruges et malware-program til at kidnappe dine filer og kræve en løsesum for, at du får adgang til dem igen. Det kaldes også ransomware. (Ransom = løsesum)

Her er en række eksempler på malware:

  • Virus - program eller algoritme, som ødelægger de programmer og filer, du bruger, når du åbner dem. 
  • Orme - program eller algoritme, som kan kopiere sig selv og optager plads uden at være tilknyttet et specielt program. 
  • Spyware - samler oplysninger om dig og din adfærd. 
  • Adware - sender reklamer på din computer fx i pop-up vinduer. 
  • Trojanske heste - ødelæggende programmer som du selv downloader, fordi du tror de er gode, eller fordi de følger med et andet program.
  • Ransomware - krypterer og låser dine filer, indtil du betaler løsesum for (måske) at få dem låst op.

Hvordan ved jeg, at jeg har fået malware?

Malware kan gøre din computer sløv, fordi det uønskede program bruger mange af ressourcerne på din computer. Så vær opmærksom, hvis hastigheden går mærkbart ned.

Et andet tegn er uønskede pop-up-vinduer, eller hvis din computer pludselig åbner programmer, uden du har bedt den om det.

I en del tilfælde vil du slet ikke opdage, at du har malware installeret. Derfor bør du skanne din computer jævnligt.

Der findes gode programmer til at identificere malware, og her på Komputer for alle, har vi samlet de bedste i vores komplette Sikkerhedspakke, som sikrer, at din pc er bedst muligt sikret mod digitale trusler.

> Læs mere om Komputer for alles sikkerhedspakke her

Hvordan fjerner jeg malware?

Hvis du har installeret et program til at skanne din computer for malware, vil de mistænkelige programmer blive listet, så du kan tage stilling til, om det er nogle, du vil beholde eller fjerne.

Er du i tvivl om et af de listede programmer/filer, kan du ofte finde information på hos antivirus udbydere.

Der findes ingen programmer, der med garanti kan fjerne alt. De hackere der programmerer malware, vil altid være et skridt foran, inden deres algoritmer opdages. Men hvis du benytter et af de programmer, som vi anbefaler på Komputer for alle - og sørger for at holde dem opdaterede - er du godt dækket ind.

Hvordan undgår jeg malware?

  • Brug din sunde fornuft, når du færdes på nettet.
  • Vær kritisk overfor, hvad du klikker på, downloader og installerer på din computer.
  • Installer ikke ukritisk programmer, heller ikke selvom de postulerer at være antivirus-programmer. Hent kun programmer fra sikre sider på nettet som fx Komputer for alles Fordelszone.
  • Undgå at klikke på links i mistænkelige emails, selv hvis de kommer fra en afsender, du kender.
  • Skan filer, som andre har delt via USB eller disk, inden du åbner dem.
  • Undgå websites, hvor der deles ulovlige filer som film, musik og software. Ofte følger der malware med filerne.

Alt sammen klarer du lettest med et godt sikkerhedsprogram, som gør det hele for dig.

> Læs også: Sådan får du en sikker pc med de bedste sikkerhedsprogrammer

Sådan sikrer du din pc mod malware-angreb

1. Backup

Sørg for at have en sikker backup af dine filer, billeder og data, så disse ikke går tabt, hvis en hacker får adgang til din pc og låser den. Tag gerne backup både på en ekstern harddisk og i skyen fx på Dropbox, OneDrive eller Google Drive.

Der findes programmer og tjenester, som automatisk sørger for at lave sikkerhedskopier løbende, så du altid har en aktuel kopi.

Komputer for alle anbefaler prgrammet Exiland Backup Standard i Fordelszonen

Har du en grundig sikkerhedskopi, vil du let kunne genskabe alt på en ny - eller gendannet - pc.

2. Antivirusprogram

Hav et antivirusprogram installeret på computeren. På den måde bliver du advaret, hvis der er dukker et ukendt og potentielt farligt program op på din pc.

Det er vigtigt, at du sørger for at holde antivirusprogrammet opdateret, så det er gearet til at opsnappe de nyeste trusler. De fleste antivirusprogrammer kan sættes op, så de automatisk opdaterer.

Komputer for alle anbefaler Avira Free Antivirus, som er en del af vores Sikkerhedspakke

3. Opdater programmer

Sørg for, at alle programmer på din pc er opdaterede. Når der bliver opdaget sikkerhedshuller, laver producenterne rettelser til programmerne, men du skal selv sørge for, at disse bliver installeret på pc'en.

Komputer for alle anbefaler programmet Patch Me PC, som kan holder alle programmer opdaterede samtidig.

Måske er du interesseret i ...