malware på computer

Hvad er malware?

Du har sikkert hørt om malware før. Men hvad er malware, og hvordan beskytter du dig mod at få det?

18. oktober 2017

Malware er en fællesbetegnelse for skadelige programmer, som er blevet installeret på din computer, ofte uden at du har givet tilladelse til det.

Du kan få malware, hvis du er kommet til at klikke på et ukendt link i en mail, har downloadet et ukendt program eller har åbnet en fil fra et inficeret USB-stik.

Bagmændene til malware kan have forskellige formål. Nogle typer malware udspionerer din adfærd, og kan på den måde opsnappe oplysninger om din bankkonto, kreditkort eller andre oplysninger som kan udnyttes.

Andre overtager dele af din computer og bruger den til at udsende spam. I særligt slemme tilfælde bruges et malware-program til at kidnappe dine filer og kræve en løsesum for, at du får adgang til dem igen.

Her er en række eksempler på malware:

  • Virus - program eller algoritme, som ødelægger de programmer og filer, du bruger, når du åbner dem. 
  • Orme - program eller algoritme, som kan kopiere sig selv og optager plads uden at være tilknyttet et specielt program. 
  • Spyware - samler oplysninger om dig og din adfærd. 
  • Adware - sender reklamer på din computer fx i pop-up vinduer. 
  • Trojanske heste - ødelæggende programmer som du selv downloader, fordi du tror de er gode, eller fordi de følger med et andet program.
På Komputer for alle får vi jævnligt spørgsmål om malware, og her har vi svaret på nogle af de spørgsmål, der oftest dukker op i vores forum. Gå til forums spørgsmål om malware her.

Hvordan ved jeg, at jeg har fået malware?

Malware kan gøre din computer sløv, fordi det uønskede program bruger mange af ressourcerne på din computer. Så vær opmærksom, hvis hastigheden går mærkbart ned.

Et andet tegn er uønskede pop-ups eller hvis din computer pludselig åbner programmer uden, du har bedt den om det.

I en del tilfælde vil du slet ikke opdage, at du har malware installeret. Derfor bør du skanne din computer jævnligt.

Der findes gode programmer til at finde malware, og her på Komputer for alle, har vi fundet de bedste. Du kan finde links til mere information om disse nederst i denne artikel.

Hvordan genkender og fjerner jeg malware?

Hvis du har installeret et program til at skanne din computer for malware, vil de mistænkelige programmer blive listet, så du kan tage stilling til, om det er nogle, du vil beholde eller fjerne.

Er du i tvivl om et af de listede programmer/filer, kan du ofte finde information på hos anti-virus udbydere. Se fx her

Der findes ingen programmer, der med garanti kan fjerne alt. De hackere der programmerer malware, vil altid være et skridt foran, inden deres algoritmer opdages. Men hvis du benytter et af de programmer, som vi anbefaler på Komputer for alle, er du godt dækket ind.

Hvordan undgår jeg malware?

Brug din sunde fornuft. Installer ikke ukritisk programmer, heller ikke selvom de postulerer at være antivirus-programmer.

Vælg de kendte anti-virus udbydere. Undgå at klikke på links i mistænkelige emails, selv hvis de kommer fra en afsender, du kender.

Skan filer, som andre har delt via USB eller disk, inden du åbner dem.

Undgå websites, hvor der deles ulovlige filer som film, musik og software. Ofte følger der malware med filerne.

Artikler om malware på Komputer for alle:

Rens computeren for malware 

Med programmet Malwarebytes Anti-Malware kan du scanne efter malware på din pc og sørge for at få renset helt ud, så du slipper for programmer som fx Cryptolocker, der krypterer dine filer og kræver kodeord for at låse dem op igen. Rens computeren

Tjek sikkerheden i din pc 

Mange antivirusprogrammer holder ikke øje med fx falske sikkerhedspakker og andre typer malware. Men med et smart gratis værktøj fra Microsoft får du et glimrende supplement til det almindelige antivirusprogram. Tjek sikkerheden i din pc

De 8 største trusler mod din pc

Komputer for alle har lavet en stor nordisk undersøgelse i Danmark, Sverige, Norge og Finland, og den afslører de største huller i vores sikkerhed. Vi har fundet frem til de 8 vigtigste trusler, som er så alvorlige, at ganske mange danskere, svenskere, finner og nordmænd allerede er faldet i fælden. De 8 største trusler mod din pc

Bliv helt sikker på nettet 

Der lurer mange snedige kriminelle på nettet, og man behøver ikke være nybegynder for at snuble i en af deres fælder. Vi har talt med fire eksperter fra nogle af verdens førende sikkerhedsfirmaer - helt eksklusivt afslører de her deres personlige sikkerhedsfejl, der kunne have haft alvorlige konsekvenser. Bliv helt sikker på nettet

Beskyt din pc mod hackere 

Din computer kan på ingen tid inficeres af ondsindede programmer, hvis du besøger de forkerte hjemmesider. En firewall er et effektivt værn mod virus og malware. Beskyt din pc mod hackere

Sig nej til dårlige programmer 

Når du installerer et godt program, der skal du ofte fjerne en mase flueben for at undgå, at du får dårlige programmer med i købet. Med Unchecky fjernes fluebenene automatisk, så du ikke går galt i byen. Sig nej til dårlige programmer

Fjern virus fra din låste pc 

En del virusser er i stand til at låse din pc, slukke internetforbindelsen og deaktivere dine sikkerhedsprogrammer. Sådan får du bugt med dem. Fjern virus fra din låste pc

Gør telefonen sikker med antivirus 

Virus og malware rammer i stigende grad Android-telefoner, og det er derfor en strålende ide med et antivirus-program. Avast har udviklet et, der er gratis og holder farlige filer væk fra telefonen. Gør telefonen sikker med antivirus

Bliv klogere i vores debatforum

I Komputer for alles Spørg os-forum kan du læse andres it-relaterede spørgsmål og vores eksperters svar.

Hvis du abonnerer på bladet, kan du også selv logge ind stille spørgsmål til vores eksperter døgnet rundt, og måske endda få andre læseres erfaringer med tilsvarende problemer.

Lige nu kan du prøve et nummer af Komputer for alle og få adgang til både Spørg os-forum og Fordelszonen med over 300 sikre og gennemtestede programmer for kun 29 kroner. Læs mere om tilbuddet her.

Måske er du interesseret i ...