Hackerne kan let få adgang til dit internetopkoblede køleskab.
Internet of Things:

Der er fordele ved internetopkoblede produkter som fx et køleskab for både dig og hackerne.

© Shutterstock

Derfor elsker hackerne dit smarte hjem

Internetopkoblede produkter bliver mere og mere populære, og det er ikke kun blandt forbrugerne. Hackerne er også begejstrede, for det giver helt nye muligheder for at sprede virus og snage i dit privatliv.

Køleskabe, el-pærer, termostater, højtalere og vaskemaskiner.

Flere og flere af hjemmets produkter bliver koblet til internettet. Faktisk anslås det, at der nu er flere internetopkoblede produkter, end der er mennesker på Jorden.

Produkterne kan da også være ganske smarte. For de såkaldte Internet of Things-produkter, forkortet IoT, giver et væld af muligheder.

Du kan fx styre lyset og termostaterne fra telefonen eller starte en tøjvask i toget på vej hjem fra arbejde.

Men de smarte produkter er ikke kun til gavn for os forbrugere. For ligesom vi får flere muligheder takket være de smarte apparater, får hackerne det også.

Der er nemlig mange potentielle sikkerhedshuller i dit smarte hjem, som hackerne står på spring til at udnytte.

LÆS OGSÅ: Matter får alle dine smart home-enheder til at tale sammen

Dine IoT-apparater mangler opdateringer

Normalt bliver telefoner og computere hyppigt opdateret - blandt andet for at styrke sikkerheden og holde de nyeste trusler ude. 

Helt så grundige er producenterne af IoT-produkter ikke. Især ikke producenter af de billige mærker fx fra Kina.

I Microsofts seneste sikkerhedsrapport fremgår det, at millioner af smarte apparater har ringe sikkerhed fx ved ikke at blive opdateret ofte nok.

Opstår der sikkerhedshuller i et produkt, bliver det ganske enkelt ikke lappet. 

Det er selvsagt gode nyheder for hackerne, som dermed nemt kan få adgang til produktet. Og får de held med at hacke apparatet, kan det få store konsekvenser.

LÆS OGSÅ: Sexlegetøj er guf for hackere

I mange hjem er en stor del af husets digitale enheder koblet til netvræket.
Det smarte hjem:

Rigtig mange af vores digitale enheder i hjemmet er i dag koblet til internettet. Det kan være alt fra dit tv og dine smarte højtalere til dit køleskab, kaffemaskinen, termostater og lyspærer.

Sådan kan hackerne udnytte dine smarte produkter

Hvis hackere får adgang til dine smarte produkter, kan det udvikle sig katastrofalt for dig. Først og fremmest kan dine dyre produkter som fx opvaskemaskinen og køleskabet gå i stykker, hvilket i sig selv er ærgerligt.

For det andet fungerer det internetopkoblede produkt som port ind til dit hjemmenetværk, når produktet er koblet på netværket.

Havner hackerne på dit netværk, bliver din pc, telefon og alle andre opkoblede enheder også udsat. Så kan hackerne fx følge med i, hvad du foretager dig og opsnappe personfølsomme oplysninger - eller se med på dit overvågningskamera.

LÆS OGSÅ: Se, hvordan en printer hackes på få minutter

Kan bruge dine enheder til at angribe andre

Desuden kan hackede internetopkoblede produkter bruges i såkaldte DDoS-angreb, hvor dine apparater vil blive brugt som led i større angreb.

Typisk er disse angreb målrettet virksomheders servere eller hjemmesider, der bliver overbelastede og går ned, da de mange hackede enheder sender samme anmodning til serveren samtidig.

Resultatet er typisk et nedbrud i en eller anden grad.

LÆS OGSÅ: Hvad er et DDoS-angreb?

3 tips til at beskytte dine digitale IoT-enheder:

  1. Opdater. Tjek for opdateringer til dine enheder jævnligt. Hvis der er opdaget sikkerhedshuller, kan du være heldig, at producenten har opdateret firmwaren til dit apparat. 

  2. Skift kodeord. Hvis din enhed fx et overvågningskamera har et kodeord, bør du ændre det. Ofte er der en simpel kode som fx 0000, når du modtager enheden, og den er alt for nem for en hacker at gætte.

  3. Scan netværket. Måske er du slet ikke klar over, hvor mange enheder i hjemmet, der rent faktisk er koblet op på dit netværk. Det kan du får overblikket over ved at scanne netværket med et program som Bitdefender Home Scanner.

Beskyt alle dine smarte enheder

Internet of Things - eller smarthome, som det ofte kaldes i Danmark, er blevet ganske udbredt, og derfor er det mere aktuelt end nogensinde at give sikkerheden på dit hjemmenetværk et eftersyn. For det er her, at dine smarthome-enheder er koblet på.

Det kan fx gøres med programmet Bitdefender Home Scanner. Programmet scanner dit netværk for usikre enheder og tjekker dem for dårlige adgangskoder og sårbarheder, der kan give hackere adgang til alle enheder på dit netværk.

Bitdefender Home Scanner kan du som abonnent på Komputer for alle hente i Fordelszonen her.

Du får som abonnent også adgang til vores udførlige vejledning til at bruge programmet, så du hurtigt kan komme i gang med at beskytte dit hjem.

LÆS OGSÅ: Få klar besked om dit helbred med smart digital urinmåler

Måske er du interesseret i ...