Ddos-attack
DDOS:

I et DDoS-angreb retter kriminelle en masse digitalt skyts mod fx en hjemmeside, så den overbelastes og går ned.

Hvad er et DDoS-angreb?

En hær af kaprede computere sætter et målrettet angreb ind. Det lyder som fiktion, men i virkeligheden er DDoS-angreb et af hackernes farligste og evigt aktuelle våben. Vi forklare dig om DDoS-angreb, og hvordan du sørger for, at du ikke bliver en del af dem.

Når du læser historier om, at firmaer eller myndigheders hjemmesider er lagt ned på grund af hackerangreb, er der næsten altid tale om DDoS-angreb. 

Det gjaldt fx et berømt angreb på en stribe myndigheders hjemmesider i Estland i 2007, inklusive parlamentets og en række bankers hjemmesider.

Det var også et DDoS-angreb, som for nyligt satte en stopper for distributionen af alkohol i Rusland.

> LÆS OGSÅ: Ukrainske hackere lammer alkoholmarkedet i Rusland

I denne artikel ser vi på, hvad DDoS-angreb går ud på, at og hvordan det overhovedet kan lade sig gøre for en hacker at fjernstyre en hær af fremmede computere.

Hvad er et DoS-attack?

Et DoS-attack eller DoS-angreb er et målrettet angreb mod fx en computer eller en server. 

Målet med angrebet er at sørge for, at andre ikke kan få adgang til den ramte enhed. Målet kan fx være en server, der kører en hjemmeside. 

DoS står for "Denial of service", hvilket på dansk også kaldes et lammelsesangreb.

Et DoS-angreb foregår ved, at hackere retter tusindvis af henvendelser mod den udsete server. Når serveren "besvarer" disse henvendelser er den ikke længere i stand til at besvare tilsigtede henvendelser. 

Helt konkret kan det fx betyde, at en hjemmeside går ned, fordi serveren er under "bombardement".

LÆS OGSÅ: Hvad er phishing?

Hvad er et DDoS-attack?

Et klassisk DoS-angreb fra en hackers computer er som udgangspunkt ikke særligt farligt, fordi serveren blot kan spærre for adgangen fra computeren.

Historien ville være en anden, hvis angrebet kommer fra tusindvis af forskellige computere på én gang. Så kaldes det et DDoS-angreb.

DDoS står for "Distrbuted Denial of Service".

Et DDoS-angreb (med et ekstra "D") er den dominerende form for DoS-angreb.

Forskellen mellem et almindeligt DoS-angreb og et DDoS-angreb er, at bombardementet består af henvendelser fra mange – ofte tusindvis – af computere på én gang. Angrebet er med andre ord sendt af sted fra mange kilder, typisk fra hele verden.

Hvad er et botnet?

Et koordineret angreb af denne type kræver naturligvis, at skurkene har fingre i tusindvis af computere, et såkaldt botnet.

Og det er desværre her, at du og din almindelige computer risikerer at komme ind i billedet.

Et DDoS-angreb forudsætter en fjernstyring af computere, hvilket igen forudsætter at hackerne får fingrene indenfor for fremmede computer. Typisk computere, der er dårligt beskyttede.

DDoS-attack
Botnet:

Et DDoS-angreb indebærer at en computer eller server angribes fra mange forskellige retninger på en gang.

Sådan bidrager du til et DDoS-angreb

Din computer kan blive en del af et DDoS-angreb på mange måder. 

Den kan blive inficeret af virus, hvis du klikker på et farligt link, eller du kan få malware på pc'en i forbindelse med installation af tilsyneladende ufarlige programmer.

De skadelige programmer, som bruges til DDoS-angreb, er ikke meget anderledes end almindelige virusser. Den eneste forskel består I, at det ikke er din egen computer, der tager skade, men derimod de mål, som skurkene udser sig.

> LÆS OGSÅ: Hvad er Malware? Og hvordan beskytter jeg min pc mod malware?

Undgå at din pc bliver en del af et angreb

Du kan selv sørge for, at din computer ikke uforvarende bliver aktør i et farligt DDoS-angreb. Den indsats går simpelthen ud på at undgå, at pc'en inficeres.

Du skal således sikre din computer med et godt antivirusprogram samt et program til at fjerne malware fra pc'en.

Begge disse ting finder du i Komputer for alles Fordelszone, hvor du kan hente Avira Free Antivirus og Malwarebytes Anti-Malware. Det er to gode og sikre programmer, som hjælper med at holde din pc malware-fri.

Vi anbefaler også, at du beskytter din pc med de øvrige programmer i vores Sikkerhedspakke. På den måde er du sikret bedst muligt mod alle former for digitale trusler.

Måske er du interesseret i ...