Internetopkoblet sexlegetøj har problemer med sikkerheden
Legetøj

Det halter gevaldigt med sikkerheden i det internetopkoblede sexlegetøj.

© Shutterstock

Sexlegetøj er guf for hackere

Som så mange andre produkter bliver sexlegetøj i stigende grad koblet til internettet, men det kan ende katastrofalt for forbrugeren. Sikkerheden er nemlig ikke i top.

Internetopkoblede produkter – også kendt som Internet of Things – findes der efterhånden mange af.

Du kender måske til køleskabe eller kaffemaskiner, der er koblet til internettet via apps, men det samme gør sig også gældende med sexlegetøj.

Coronakrisen har været hård for mange, men tilsyneladende ikke for producenterne af internetopkoblet sexlegetøj. Salget af sexlegetøj har tværtimod været stigende.

I New Zealand er der eksempelvis blevet solgt tre gange så meget sexlegetøj, og i Danmark har butikken Sinful under coronakrisen solgt 90 procent mere internetopkoblet sexlegetøj i forhold til tidligere år.

Men sikkerhedseksperter er bekymrede, for produkterne er ikke nødvendigvis særlig godt beskyttet mod potentielle hackerangreb, og det kan have alvorlige konsekvenser for forbrugeren.

LÆS OGSÅ: Få styr på dit privatliv med dette værktøj

Sexlegetøj som kobles til en app via Bluetooth
Sexlegetøj

I internetopkoblet sexlegetøj som dette fra We-Vibe, kan man via en app føre samtaler på skrift, lyd og video, ligesom partneren kan påvirke apparatets effekt. Men der er problemer med sikkerheden - for eksempel er samtalerne sjældent krypterede, og sikkerhedshullerne er guf for svindlere, som lever af ransomware.

Sexlegetøjets mange sikkerhedshuller

Sikkerhedsfirmaet ESET har taget sexlegetøjet under lup, og det er især de nyere produkter, som bekymrer. Det nyeste sexlegetøj er nemlig via Bluetooth koblet til apps, hvor brugeren blandt andet kan styre produkterne og chatte med en sexpartner.

Visse produkter fra eksempelvis Lovense og We-Vibe (på billedet herover) bruger den mindst sikre form for Bluetooth-forbindelse, hvilket gør det lettere for folk med de rette redskaber at hacke produkterne.

Det fremgår af en rapport lavet af to researchere fra ESET. 

Rapporten viser også, at apps forbundet til sexlegetøjet har mangelfuld kryptering af chatbeskeder, og brugere kan downloade og videresende indhold uden problemer. 

Internet of Things: Mangler lovgivning

Den ringe sikkerhed i det internetopkoblede sexlegetøj er desværre ingen overraskelse, for Internet of Things, som produkterne koblet til internettet også kaldes, har længe haft problemer med netop sikkerheden.

Manglende softwareopdateringer og svag beskyttelse har især gjort det let for hackerne at udnytte produkterne, men der er stadig intet krav til udviklerne af produkterne om bedre beskyttelse. 

Det mener chefjurist hos Forbrugerrådet Tænk, Anette Høyrup, at der bør laves om på.

“Vi efterspørger en lovgivning på området for internetopkoblede produkter. Det er for svært for forbrugeren at gennemskue, hvornår man er sikker, og hvornår man ikke er. Det må være en myndighedsopgave at sørge for forbrugernes sikkerhed," siger Anette Høyrup, chefjurist hos Forbrugerrådet Tænk.

Indtil videre er der en certificeringsordning i EU, hvor producenterne med god sikkerhed skiller sig positivt ud, men ordningen er helt frivillig.

LÆS OGSÅ: Har du styr på alle hackerbegreberne?

Hacket sexlegetøj: Så galt kan det gå

Hvis du har et internetopkoblet sexlegetøj, og en hacker inficerer det eller den tilknyttede app, kan det have uoverskuelige konsekvenser for dig, dit privatliv og sandsynligvis også en eventuel sexpartner.

Ifølge rapporten fra ESET kan du for det første risikere at blive udsat for ransomware, hvor ondsindede it-kriminelle forlanger en løsesum, hvis ikke de skal lække beskeder, billeder, videoer og andet privat materiale, som du har liggende i de apps, der er koblet til sexlegetøjet.

Endnu værre kan du eller en sexpartner blive fysisk skadet. 

Bliver et produkt hacket, kan det overophede og således gøre skade, eller hackeren kan misbruge produktets indstillinger og overtage styringen af det.

LÆS OGSÅ: Læs, hvordan en hacker arbejder i denne aritkel fra Komputer for alle

Sådan sikrer du dig

Hvis du vil undgå, at hackerne får fat i dit produkt og dine tilhørende oplysninger, skal du ifølge chefjurist hos Forbrugerrådet Tænk, Anette Høyrup, tænke dig ekstra om, når du køber et internetopkoblet produkt.

“Som forbruger skal man overveje, om sexlegetøjet virkelig skal kobles på internettet. Typisk kan disse produkter fungere uden en internetforbindelse, og uden at du har lavet en profil på en hjemmeside eller i en app”, forklarer Anette Høyrup.

Hvis du allerede ejer internetopkoblede produkter, kan du nemt gøre det sværere for hackere at få adgang til det. Anette Høyrup forklarer hvordan:

“Hvis man synes, at det er smart med internetopkoblede produkter, er det vigtigt, at man laver et personligt kodeord og ikke bruger den standardkode, der følger med produktet. Det gør det vanskeligere at hacke. Desuden kan man anvende tjenestens privatindstillinger, så man begrænser deling af adfærd med 3.parter.”

LÆS OGSÅ: Få helt styr på sikkerheden med Komputer for alles Sikkerhedspakke

Måske er du interesseret i ...