Den nye malware SOVA kan gøre din telefon ubrugelig

Ny trussel låser dine filer på mobilen

Sikkerhedseksperter har opdaget en ny type malware, som ikke bare kan snage i dine filer og dine private data – den kan også låse dit indhold og gøre din telefon ubrugelig.

Tit og ofte forbinder vi ransomware med noget, der kun rammer pc’er eller store virksomheder, hvor essentielle filer låses og krypteres, og bagmændende kræver store summer for at låse filerne op.

Eksempelvis som vi netop har set med butikskæden 7-Eleven, der efter eget udsagn var udsat for et omfattende ransomware-angreb, som tvang alle landets 7-Eleven butikker til at lukke ned på ubestemt tid.

Men det er altså ikke kun virksomheder og pc-brugere, som kan blive ramt af ransomware. 

Din private mobil er også i risikozonen.

LÆS OGSÅ: Farlig Joker-virus gemmer sig i Android-apps

Hvad er SOVA-malware?

Helt almindelige og private smartphone-brugere kan nemlig også risikere at få låst deres dyrebare filer og få afluret essentielle data fra mobilen af skruppelløse hackere.

LÆS OGSÅ: Disse "sikkerhedsapps" stjæler dine bankoplysninger

Senest har sikkerhedsvirksomheden Cleafy opdaget en ny sikkerhedstrussel i form af malwaren SOVA. SOVA blev opdaget tilbage i juni, og har indtil nu været tilgængelig for hackere på det mørke net i fire forskellige versioner.

Med SOVA-malware har it-kriminelle kunnet aflure dine bevægelser på mobilen, tage billeder af indholdet på skærmen og stjæle information fra apps som Gmail, Google Pay og Google Password Manager.

Nu kan malware også låse dine filer

Men hvad sikkerhedsfirmaet har opdaget er, at en ny og femte version af SOVA er ved at blive udviklet. Den nye version er allerede i hænderne på de it-kriminelle, og SoVA-malwaren er nu udstyret med et ransomware-modul.

Ved hjælp af dette modul kan dine filer låses med avanceret kryptering og gøre din telefon nærmest ubrugelig – lige indtil du nulstiller den og derved mister alle dine filer – eller betaler en hamper løsesum for at få låst telefonen op igen.

SOVA-malwaren er kun tilgængelig på Google Android-platform, så har du en Android-telefon, bør du være forsigtig, når du downloader apps, og kun installere apps fra Googles officielle app-butik, Google Play.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du farlige apps på telefonen

Derudover anbefaler vi også, at du installerer et godt antivirus-program på din telefon. Det kunne eksempelvis være Bitdefender Antivirus.

Måske er du interesseret i ...