Virus-alarm på Andorid-telefonen
Virus

Kaspersky advarer: Mindst 14 Android-apps indeholder spionvirussen Joker.

© Shutterstock

Farlig Joker-virus gemmer sig i Android-apps

Sikkerhedsfirmaet Kaspersky advarer mod virusbefængte apps i Androids Play Butik.

Så skal vi Android-brugere endnu en gang være på vagt. Den farlige virus, Joker, er nemlig blevet opdaget i flere apps i Androids Play Butik.

Joker-virussen er skadelig kode, der gemmer sig i Android-apps. Den kan trække informationer fra telefonen som fx dine kontakter, sms'er og mange andre oplysninger og sende dem til personerne, der står bag Joker. 

I nogle tilfælde har app'en ovenikøbet startet betalingsabonnementer på tjenester, som brugeren ikke kender til - men hvor pengene bliver trukket hver måned.

Ifølge Kasperskys malware-analytiker Tatiana Shishkova er Joker nu fundet i yderligere 14 nye apps i Play Butik. 

> Læs også vores artikel om Joker fra sidste år: Det vrimler med malware i Google Play Butik

Her er de 14 apps, som Kaspersky advarer imod lige nu:

 1. Super-Click VPN
 2. Volume Boosting Hearing Aid
 3. Battery Charging Animation Bubble Effects
 4. Flashlight Flash Alert on Call
 5. Easy PDF Scanner
 6. Smart TV Remote
 7. Halloween Coloring
 8. Classic Emoji Keyboard
 9. Volume Booster Louder Sound Equalizer
 10. Super Hero-Effect
 11. Battery Charging Animation Wallpaper
 12. Dazzling Keyboard
 13. EmojiOne Keyboard
 14. Now QRCode Scan

Joker-virus er svær at stoppe

Joker-virussen er ikke en ny opfindelse. Den er dukket op med jævne mellemrum, siden den første gang blev opdaget i 2017. 

Selv om Google skrev om Joker i et blogindlæg tilbage i 2019, så er det altså stadig ikke lykkedes at få gjort kål på den. 

I januar 2020 vurderede Google, at over 1700 Joker-inficerede apps var blevet fjernet fra Play Store - og det tal er kun vokset siden da.

Som du kan se på listen herover, dukker Joker-malwaren typisk op i små apps, som har et praktisk formål fx en PDF-scanner eller et emoji keyboard. Det kan også være apps, som har enslydende navne som andre populære apps. 

> For nylig skrev vi om 151 falske apps til Android. Læs med her

Sådan bliver du mere sikker i Androids Play Butik

Heldigvis kan du også selv gøre en indsats for ikke at blive ramt af virus på din Android-telefon. Du kommer nemlig langt med en smule sund fornuft.

 1. Først og fremmest skal du ALTID kun hente apps fra Play Store. Du må altså ikke hente apps fra hjemmesider, selv om det kan lade sig gøre i Android. Kun i tilfælde hvor du er 100 procent sikker på afsenderen af app'en, kan du gøre den slags.
 2. Når du søger på en app i Play Butik, så hold øje med, hvor mange andre brugere, der har downloadet den. Hvis du kun er nogle få hundrede, der har hentet en app, som du ikke er sikker på, er sikker, så er det bedst at holde fingeren fra installer-knappen.
 3. Hold også øje med, hvor længe app'en har ligget i Play Butik. Hvis den er helt ny, er risikoen større for, at en eventuelt inficeret app har undgået at blive opdaget.

Endelig er det en rigtig god idé at installere en ekstern sikkerheds-app. Play Butik har en sikkerhedsfunktion ved navn Play Protect, men den er kendt for sin ineffektivitet.

> Komputer for alle anbefaler den gratis sikkerheds-app Sophos Intercept X, som du kan læse mere om her.

Måske er du interesseret i ...