Sådan undgår du identitetstyveri på nettet
Pas på identitetstyveri:

Det kan koste dig dyrt, hvis de kriminelle får fat i dine identifikationspapirer.

© Shutterstock

Identitetstyveri: Sådan får du din identitet stjålet på nettet

I gamle dage skulle kriminelle have fingre i dit pas og din tegnebog for at stjæle din identitet. I dag henter de blot informationerne på sociale medier og med phishingmails i din indbakke.

Identitetstyveri kan både have konsekvenser for din økonomi og for dit mentale velvære. Først og fremmest kan de kriminelle lænse din konto for penge, hvis de får fat i de rette oplysninger om dig.

For det andet er det opslidende at kontakte kreditorer og andre involverede i svindlen, og overbevise dem om, at det altså ikke er dig, der står bag. 

Med internettets udbredelse har svindlerne fået et hav af nye metoder til at stjæle din identitet.

Men hvordan foregår identitetstyveri på nettet egentlig, og hvad skal du være særlig opmærksom på, så det ikke sker for dig? 

Det giver vi svar på i denne artikel.

Hvad er identitetstyveri?

Når kriminelle stjæler din identitet, udgiver de sig for at være dig med henblik på at opnå økonomisk gevinst. Det kan fx være ved at optage lån i dit navn ved hjælp af dine oplysninger, eller ved at bruge dine oplysninger i svindelnumre mod andre.

Typisk foregår identitetstyveri ved, at de kriminelle får fat i personlige oplysninger som fx CPR-nummer, betalingskort eller fotos.

De private data bliver derefter brugt til at udgive sig for at være dig eller til at skabe en falsk person, fx en falsk Facebook-profil.

Det kan føre til, at kriminelle optager lån i dit navn eller på anden vis får fingrene i dine penge. Eller dine oplysninger kan blive brugt i svindelnumre mod andre personer, hvor de kriminelle gemmer sig bag dine oplysninger.

LÆS OGSÅ: Svindlere efterligner dine familiemedlemmers stemmer

Sådan stjæler de kriminelle din identitet

I modsætning til tidligere, hvor identitetstyven fysisk skulle stjæle dine identifikationspapirer eller betalingskort, kan du i vores moderne, digitaliserede samfund blive udsat for identitetstyveri, selvom dit pas og kreditkort ligger gemt væk i en aflåst skuffe.

I dag kan svindlerne nemlig nemt få fingrene i private oplysninger ved fx at bruge phishing-metoder, hacke computere og telefoner og ved at opsnappe oplysningerne fra sociale medier.

Hvis du ikke tænker over, hvem der fx kan se billeder og information som fødselsdag, telefonnummer og adresse på din Facebook-profil, kan uvedkommende let samle betragtelig med viden om dig fra dine profiler på sociale medier alene.

LÆS OGSÅ: Tjek let, hvad andre kan se om dig på Facebook

Mange snydes i privat nethandel

Særligt online-handler mellem private bliver brugt af svindlerne til at udføre identitetstyveri.

Her vil svindlerne udgive sig for at være en interesseret køber eller sælger og bede om, at du dokumenterer, hvem du er, ved at sende et foto af officielt ID.

Billedet af dine identifikationspapirer, som fx kunne være dit pas eller dit sygesikringskort, bliver derefter brugt til at optage lån i dit navn eller til at skabe en ny, falsk person.

Den falske person vil efterfølgende blive brugt i yderligere svindel.

LÆS OGSÅ: Ny svindel: Vær på vagt, når du handler på nettet

Sådan kan du undgå identitetstyveri

Sociale medier og især Facebook-profiler bliver ofte misbrugt af svindlerne, som stjæler profilbilleder og bruger dem til at oprette falske profiler.

Men hvis du gør din Facebook-profil privat, så dine oplysninger ikke kan ses af alle, bliver det sværere for svindlerne at stjæle din identitet. 

Det gør du således:

  1. Åbn Facebook, og klik på dit profilbillede øverst til højre.
  2. Vælg Indstillinger og privatindstillinger.
  3. Klik på Kontrol af privatindstillinger, og gennemgå Facebooks individuelle vejledninger.

Desuden bør du aldrig dele fotos af dine identifikationspapirer som fx pas, sundhedskort eller lignende med fremmede.

LÆS OGSÅ: 6 gode råd til at spotte spam og svindel i indbakken

I det hele taget skal du være påpasselig med at dele følsomme oplysninger og være ekstra opmærksom, når du fx modtager en mail, der beder dig om at indtaste personnummer, kodeord eller betalingsoplysninger.

Husk, at din pc er bedre sikret mod phishingforsøg og anden digital svindel, hvis du har installeret de bedste sikkerhedsprogrammer. De fanger farerne, inden de gør stor skade på din computer.

Vi anbefaler Komputer for alles komplette sikkerhedspakke, som du kan se nærmere på her.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver udsat for identitetstyveri?

Hvis du opdager, at du er blevet udsat for identitetstyveri, skal du først og fremmest ringe til banken og få spærret dine betalingskort. 

Derefter skal du ringe til politiet og lave en anmeldelse.

Det er også anbefalet, at du opretter en kreditadvarsel, så det bliver sværere for de kriminelle at optage lån i dit navn. I Danmark kan du gøre det på borger.dk.

Kontakt desuden alle involverede i svindlen. Det er især vigtigt, at du kontakter mulige kreditorer og gør det klart, at det ikke er dig, der har optaget et lån, og at der i stedet er tale om en kriminel handling.

Her er det også en god idé at bede om en redegørelse for, hvordan aftalen er indgået, som du efterfølgende kan dele med politiet.

LÆS OGSÅ: Video: Sådan snyder netsvindlerne dig

Måske er du interesseret i ...