Svindlere sender spammail og phishingmails for at narre dig.
Spam

Det bliver sværere og sværere at spotte en svindelmail, men vi giver dig 6 gode råd.

© Shutterstock

Seks råd sikrer dig mod spam- og svindelmails

Det vælter ind med mails, der lover dig penge, gratis elektronik og opdateringer fra offentlige myndigheder. Men du skal passe på, det ikke er svindel. Her er seks gode råd til, hvordan du sikrer dig mod de falske e-mails.

En mail fra SKAT tikker ind i din indbakke. Årsopgørelsen er klar. Men inden du blindt klikker på alt i mailen, bør du sikre dig, at afsenderen ikke er en svindler.

Ellers kan du i værste fald risikere at stå med en lænset bankkonto.

De uønskede mails kaldes bla. spam og phishingmails, og afsenderne vil typisk forsøge at narre dig.

Det kan være:

  1. At lokke dig ind på en inficeret hjemmeside, som kan give dig virus
  2. At få dig til at downloade en inficeret vedhæftet fil som kan give dig virus eller installere ransomware på din computer
  3. At få dig til at sende en mail med personlige oplysninger med henblik på at få adgang til din bankkonto.

Læs også: Hvad er ransomware?

Sådan spotter du en spammail:

1. Tjek afsenderen

Er afsenderen (det, der står efter @) ukendt, bør du passe på.

Din forskudsopgørelse fra SKAT sendes eksempelvis fra ”@tastselvperson.skat.dk” - er afsenderen fx en mail med en lang række tal, bør alarmklokkerne ringe. 

Så er det formentlig en spammail, som fisker efter personlige oplysninger.

2. Pas på vedhæftede filer

Åbn aldrig vedhæftede filer, før du er fuldstændig sikker på, at afsenderen er sikker.

Filerne kan være inficerede med virus, eller de kan give en hacker adgang til din computer, så han kan tage dine filer som gidsel - det vi kalder phishing.

Pas på med at klikke på filer fra ukendte afsendere.

Her er en mail, som havnede i denne skribents indbakke for nyligt: Svindleren forsøger øjensynligt at få mig til at downloade en fil, som Google har markeret som inficeret. 

Afsenderadressen er desuden "kevin85.com", som jeg intet kendskab har til.

3. Vær opmærksom på dårligt sprog

Ofte er spammails skrevet i et mærkværdigt sprog, fordi de kriminelle kører teksten fra originalsproget igennem en oversættelsesrobot som Google Translate.

Så er der mange stavefejl og sære formuleringer, bør du være opmærksom.

4. Tjek mouse-over links

Hvis du fører musen henover links i mailen, kan du se destinationsadressen i bunden af din browser. 

Ofte kan du allerede her se, om den peger dig mod et sikkert sted. 

Når du kører musen over et link, kan du se destinationsadressen nederst i din browser.

Nederst på siden kan du se destinationsadressen for det link, du kører musen henover. Ser det kryptisk og usikkert ud, bør du ikke klikke dig videre. 

© SKAT

5. Giv aldrig personlige oplysninger via mail

SKAT og andre offentlige myndigheder vil aldrig vil bede dig om at oplyse personoplysninger eller konto- og kortoplysninger via mail. Gør de det, er der tale om svindel.

Ring til dem, hvis du er i usikker.

6. Vent, hvis du er i tvivl

Er du i tvivl, så vent med åbne mailen, klikke på links og downloade vedhæftede filer.

Søg på afsenderen eller på nogle af mailens passager på Google og se, om andre har haft problemer med samme mail. Du er næppe den eneste, som har modtaget den.

6. Frameld ikke - marker som spam

Når du har vurderet, der er tale om en spammail, er der kun én ting at gøre, nemlig at oprette et spam-filter i din mailboks, så svindelmails havner i spamfilteret fremfor i din indbakke.

Du skal ikke forsøge at framelde dig via linket "unsubscribe" eller "frameld" nederst i mailen, for det fortæller blot afsenderen, at mailen er i brug, og det kan resultere i endnu flere uønskede emails.

Backup og hold din pc sikker

Hvis du er nervøs for at blive ramt af ransomware, malware og virus, er det bedste, du kan gøre, at sikre dig på forhånd. 

Sørg for at have de bedste og opdaterede sikkerhedsprogrammer installeret på din pc, så den ikke bliver inficeret, hvis du skulle komme til at klikke på en farlig fil i en mail. 

Sørg også for at lave regelmæssig backup eller sikkerhedskopi af din pc, så du ikke mister vigtige filer, billeder og andet, hvis uheldet skulle være ude. 

Du kan sikre dig med Komputer for alles komplette sikkerhedspakke, som du finder i Fordelszonen. Her får du seks programmer til sikker download med danske guider, så du let kan komme i gang. 

> Lige nu får du et nummer af Komputer for alle samt fuld adgang til Fordelszonen og Sikkerhedspakken for kun 29 kroner. Læs mere her.

Måske er du interesseret i ...