Har du varer til salg på Den Blå Avis, Gul og Gratis eller Facebook Marketplace, skal du i disse dage være ekstra opmærksom, når en ny køber melder sig.
Svindlerne har nemlig fundet på et ny og ganske kløgtig måde at narre penge ud af personer, der gerne vil sælge deres brugte varer på nettet.
I stedet for at tjene lidt penge på dine brugte ting, risikerer du at blive svindlet for en formue i såkaldte "forsikringsomkostninger".
Vi har været i kontakt med en læser, som har oplevet den nye svindel i forbindelse med salg af møbler på nettet. Heldigvis anede han uråd, da den falske købers metoder blev lidt for suspekte.
> Læs også: Corona-svindel: Cyberkriminelle snyder dig i indbakken
I denne artikel kan du læse om:
Sådan fungerer svindlernes trick
Tricket virker på følgende måde: Du bliver kontaktet på skrift, enten på sms eller på Messenger af en person, der er vældigt interesseret i din vare og gerne vil vide mere om den.
Køberen vil efterfølgende gerne købe varen, men bor imidlertid i udlandet. Derfor er det ikke muligt at dukke fysisk op og hente varen, men køberen vil dog gerne sørge for en fragtmand, eksempelvis UPS, GLS, eller lignende, der kan hente varen på din bopæl. Og han skal nok også betale fragtomkostningerne.
Og som om det ikke var nok, så vil du som køber modtage kontant betaling for din vare i en konvolut fra fragtmanden, når varen afhentes.
Der er altså ifølge køberen ikke noget at være nervøs for, da du ikke sender varen, før du har dine penge.
Du skal lægge penge ud
Men der er bare lige én detalje.
Køberen vil gerne have, at forsendelsen forsikres hos fragtfirmaet med 150% af varens værdi. Dette beløb vil ifølge køber være med i konvolutten med den oprindelige betaling. Men han vil samtidig bede dig om at lægge ud for forsikringsomkostningerne, når nu han betaler for fragten.
Herefter følger en indviklet instruks med koder og trackingnummer, der skal overbevise dig om, at du rent faktisk handler med en rigtig person og med et rigtigt fragtfirma.
Men der er tale om svindel. Køberen er ikke interesseret i din vare - kun dine penge.
> Læs også: 6 gode råde til at spotte spam- og svindelmails

En læser har sendt os dette eksempel på de beskeder, han modtog, da han forsøgte at sælge møbler på nettet. Han anede heldigvis uråd, da "køberen* ville have ham til at lægge penge ud for forsikring.
© Komputer for alleEkspert: Svindlerne misbruger tillid
Problemet er selvfølgelig, at “køberen” ikke er interesseret i det, du sælger. Målet er i stedet at lokke dig til at betale forsikringsomkostninger, som kan være op til flere tusinde kroner.
Pengene går ikke til fragtfirmaet, men i stedet lige ned i lommerne på svindleren.
Det er en svindeltype, som sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS kalder både ny og ganske kreativ, fordi køberen tilsyneladende opfører sig meget tillidsfuldt.
“Man har som køber en troværdighed, fordi man vil betale kontant. Og så kan man som sælger godt tænke, at når han stoler på mig, så stoler jeg også på ham,” forklarer Peter Kruse.
Derfor kan man komme til at hoppe i svindelnummeret. Særligt kombineret med, at der optræder ægte firmaer i nummeret.
“Når man bruger et brand, som er normalt, og som man kender, så vækker det tillid,” siger Peter Kruse.
Det skal du kigge efter:
Han anbefaler, at du er opmærksom på, om noget stikker ud eller virker mærkeligt, hvis du bliver kontaktet. Eksempelvis at pengene skal afleveres kontant i en konvolut.
Derudover bør du også kigge på sproget; er det dårligt oversat og med underlige formuleringer kunne det tyde på, at en maskine har oversat det fra engelsk eller et andet sprog.
Har du mistanke om, at du bliver forsøgt svindlet, skal du straks stoppe kommunikationen med vedkommende og eventuelt melde sagen til politiet.
Vil du læse mere om, hvordan svindlerne bruger forskellige tricks til at narre dig, kan du i det nye nummer af Komputer for alle læse den store artikel "Derfor falder du for svindlernes nye tricks".
I artiklen lærer du om svindlernes nye og avancerede tricks – og hvordan du undgår at gå i deres fælder. Du kan også læse artiklen i Fordelszonen lige her.

I Komputer for alle 6 kan du blive meget klogere på svindlernes arbejde og hvordan du undgår at blive taget ved næsen.
© Komputer for alleKomputer for alle anbefaler en sikkerhedspakke
Hvis du vil undgå at få inficeret din computer, eller helt undgå at se de falske mails i din indbakke, kan du sikre dig med Komputer for alles Sikkerhedspakke.
Sikkerhedspakken består af seks sikre programmer, som giver dig den bedst mulige sikkerhed på din pc.
Du finder Sikkerhedspakken i Fordelszonen, hvor du som abonnent kan downloade både programmer og simple vejledninger på dansk.