Vi er efterhånden vant til at være på vagt, når vi tjekker emailindbakken. Mellem de ægte mails, vi skal forholde os til, lander også en lind strøm af svindelforsøg, hvor kriminelle fx udgiver sig for at være fra din bank eller PostNord.
Men faktisk er email ikke længere det foretrukne sted svindlerne forsøger at franarre dig kreditkortlysninger eller loginoplysninger.
I en ny rapport fra sikkerhedsfirmaet Vade viser det sig, at Facebook er helt i top som den kanal, der oftest misbruges til phishing - altså til at fiske personlige oplysninger fra dig.
> Læs også: Hvad er phishing?
Har analyseret et stort antal phishing-sider
Sikkerhedsfirmaets rapport baserer sig på at firmaet har analyseret hele 184.977 phishing-hjemmesider, hvor bagmænd forsøger at svindle blandt andet kreditkortoplysninger ud af dig. Altså de hjemmesider, du bliver sendt videre til, når du modtager en svindelmail eller en besked på et socialt medie. Tallene er for hele 2021.
> Læs også: Vær på vagt når du sælger ting på nettet

Facebook ligger helt i top som svindlernes foretrukne markedsplads, mens Microsoft indtager en andenplads. Mange af de øvrige placeringer tildeles i øvrigt ligeledes store tjenester, som du måske kender og bruger.
Sådan foregår svindlen på Facebook
En udbredt metode blandt de kriminelle er, at de hacker sig ind på en brugerkonto på Facebook, så de kan agere som den person, som du måske kender.
Det kan lade sig gøre, hvis man bruger et for svagt kodeord uden tofaktorgodkendelse.
> Læs også: Totrinsbekræftelse halverer antallet af hackede Google-konti
Herefter sender personen, som nu styres af en kriminel bagmand, links til phishinghjemmesider til alle personens venner og på sin væg, hvor budskabet kan nå ud til endnu flere.
Tricket er, at mange er mere tilbøjelige til at følge sådanne links, hvis de er slået op af en person man kender og stoler på.
Derfor skal du altid være varsom, når du modtager beskeder eller venneanmodninger på Facebook - også selvom meddelelserne kommer fra nogen du kender eller er venner med på Facebook. Det kan være en helt anden, som skriver til dig.
Svindlen kan også foregå via falske mails eller notifikationer om, at dit kodeord er usikkert og skal ændres - men linket sender dig så til en af de falske hjemmesider, hvor svindlerne kan opsnappe dine personlige oplysninger.
> Læs også: Sådan sletter du din Facebook-konto permanent
Svindlen følger samfundet - og sker på hverdage
Vades undersøgelse viser også, at 78 procent af alle phishingforsøg foregår i hverdagene, mens kun 22 procent udføres i weekenden.
For Facebook alene viser undersøgelsen, at der sendes flest svindelforsøg på mandage og tirsdage, så de dage skal du altså være ekstra på vagt.
Svindlerne har desuden en fremragende evne til at drage fordel af aktuelle begivenheder. De seneste år vi set meget svindel med corona, vaccine og værnemidler som omdrejningspunkt, mens svindlerne lige nu har kastet sig over alt, der har med Rusland og Ukraine at gøre.
> Læs også: Hackerne rette fokus mod forbrugerne i 2022
Vær opmærksom - og pas på din computer
Det er altså vigtigere end nogensinde før at være på vagt, når du færdes på nettet og i særdeleshed på sociale medier.
Vær kritisk og opmærksom på venneanmodninger, links og notifikationer, og undgå at klikke på noget, som du ikke er 100% sikker på, er sikkert. Er du i tvivl, så lad være.
Og sørg så for at have en solid sikkerhedspakke installeret på din computer, så den ikke bliver lagt ned at en virus, orm eller lignende.
Vi anbefaler Komputer for alles Sikkerhedspakke, som du kan hente her.