Russiske hackere forsøge at inficere private routere
Pas på russiske hackere:

Den russiske hackergruppe Sandworm er igen aktive, og denne gang er din router i farezonen. 

© Shutterstock

Russiske hackere angriber din router

Hackere med forbindelse til det russiske militær går nu efter private routere som et led i krigen i Ukraine. Se her, hvordan du sikrer dig.

23. marts 2022 af Niklas Ernst Nyhedsredaktør

Du ved det inderst inde godt:

Du skal altid huske at ændre standard-kodeordet og opdatere firmwaren på de dingenoter i dit hjem, der er forbundet til internettet.

Og har du endnu ikke gjort det, så er her en rigtig god anledning til at få det gjort.

LÆS OGSÅ: Myndigheder slår alarm: Drop russisk antivirus-program


Hackere – med forbindelse til Kreml – forsøger nemlig i disse dage at hacke hjemmeroutere fra Asus. Det skriver sikkerhedsvirksomheden Trend Micro.

Det japanske sikkerhedsfirma mener, at det er hackergruppen Sandworm, der står bag angrebene. Det er samme gruppe, som i 2014 angreb ukrainske kraftværker.

Ifølge Trend Micro kan det heller ikke udelukkes, at andre router-producenter vil blive ramt af hackernes angreb.

Skal bruges i krigen i Ukraine

Trend Micro skriver videre, at de ikke formoder, at det for hackerne er et mål i sig selv at hacke privatpersoners routere.

LÆS OGSÅ: Pas på falske indsamlinger til Ukraine

Målet er snarere at overtage kontrollen med routeren og computerne på netværket, så regnekraften senere kan bruges i større og mere komplicerede angreb, formentlig i forbindelse med krigen i Ukraine.

Udover hacker-angrebene på kraftværk i Ukraine i 2014, så menes Sandworm også at stå bag det store “Petya”-ransomware-angreb i 2017, som startede i Ukraine, men hurtigt bredte sig til hele verden.

Endelig menes Sandworm og at stå bag botnettet VPNFilter, som er et stykke kode skrevet til at inficere og overtage routere fra blandt andet Asus, D-Link, Linksys, Netgear og TP-Link.

Sådan ændrer du kodeordet

Der er altså store og tunge indicier, der peger på, at statsstøttede, russiske hackere står bag angrebene på Asus’ routere.

LÆS OGSÅ: Eksperterne: Sådan laver du det perfekte kodeord

Det er derfor vigtigt, at du sikrer din router bedst muligt. Hvad enten den er fra Asus eller en anden fabrikant.

Derfor bør du som udgangspunkt ændre din adgangskode, så routeren ikke har den samme standardkode, den er født med. Dernæst bør du opdatere firmwaren, hvis der er er opdatering tilgængelig til din router. Når du gør det, lukker de de sikkerhedshuller, der måtte være.

For at ændre adgangskoden og opdatere firmwaren, skal du ind i routerens indstillinger. Det gør du ved at åbne din browser og indtaste enten 192.168.0.1 eller 192.168.1.1 i adressefeltet.

LÆS OGSÅ: Hent Komputer for alles Sikkerhedspakke her

Virker ingen af disse ip-adresser, skal du kigge i routerens manual eller prøve at Google modelnummeret på routeren og finde dens standard-ip-adresse.

Herefter skal du logge ind på din router og herefter kan du ændre de forskellige indstillinger.

Faktaboks: Hvem og hvad er “Sandworm”?

Sandworm er en hackergruppe, som også er kendt under navnet Unit 74455. Gruppen er angiveligt tilknyttet den russiske stat og opererer som en del af det russiske militær, og anses som en af de mest kompetente og farlige hackergrupper i verden. 

Gruppen menes blandt andet at stå bag angrebene på ukrainske krafværker i 2015, som lukkede store dele af den ukrainske infrastruktur ned.

Hackergruppen er blandt andet beskevet i bogen "Sandworm: A New Era of Cyberwar and the Hunt for the Kremlin's Most Dangerous Hackers" skrevet af Wired-journalisten Andy Greenberg. 

Måske er du interesseret i ...