WiFi-chip i pc
Wi-Fi:

Det er den lille Wi-Fi-chip i din pc, der styrer hvilke frekvenser, du kan koble på. Har pc'en ikke indbygget Wi-Fi 6E, kan du købe en netværksadapter.

Nu får dit Wi-Fi tre frekvenser at sende data på

Hvis de traditionelle trådløse netværk på 2,4 og 5 GHz er ustabile, er der nu en alternativ løsning: Med den nye Wi-Fi 6E kan du gå på nettet med 6 GHz.

For et par år siden godkendte organisationen Wi-Fi Alliance den trådløse standard 802.11ax.

Den nye standard afløste 802.11ac, og hastigheden blev skruet op til maksimalt 9.608 Mbit i sekundet – rigeligt til alle overførsler og trafik på dit hjemmenetværk.

Undervejs i udviklingen fandt man også på at omdøbe de besværlige talnavne på trådløse netværk og i stedet kalde 802.11ax for Wi-Fi 6, der er noget nemmere at huske.

> Læs også: Hvad er WiFi? Og hvordan fungerer det?

Ny frekvens på hjemmenetværket

Nu er Wi-Fi 6 så blevet opdateret til Wi-Fi 6E, der tilbyder samme imponerende hastigheder som forgængeren.

Forskellen på den nye udgave og den gamle er, at frekvensen 6 GHz er blevet tilføjet. Det betyder, at du kan oprette et ekstra netværk udover dit eksisterende på 2,4 GHz og 5 GHz. 

Det er fx praktisk, hvis du oplever, at der er for mange forstyrrelser på de andre netværk, hvor du bor. 

> Læs mere om hastigheder i artiklen: "Vælg 2,4 GHz eller 5 GHz på dit trådløse netværk"

5 GHz og 6 GHz kan sende data med samme hastighed, men til gengæld har 6 GHz kortere rækkevidde end både 2,4 GHz og 5 GHz.

Det er altså smartest at bruge 6 GHz på enheder, der er tætte på routeren og som kræver en del båndbredde - fx dit tv, når du ser Netflix.

> Læs også: Tjek selv, om din pc kan opgraderes til Wi-Fi 6

Wi-Fi 6E kræver nyt udstyr

Det er stadig de færreste computere, som indeholder et Wi-Fi 6E-netværkskort, og de der gør, koster fra omkring 9.000 kroner og op.

Vil du have en ASUS-pc med det nye netværk, må du betale mindst 11.000 kroner. 

Selvom din pc har et trådløst netværkskort, som kan sende og modtage på 6 GHz-frekvensen, kan du faktisk ikke bruge det til noget, hvis ikke også hjemmets router har samme muligheder. 

Her skal du altså investere i en ny router som fx ASUS ROG Rapture GT-AXE11000, der koster 4.500 kroner for at få adgang til det ekstra frekvensbånd. 

> Læs vores test af ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 i Testzonen her

Wi-Fi 6E router fra ASUS
Router:

Den nye Wi-Fi 6E kræver også en ny router, der kan sende på en ekstra frekvens. Du kan fx købe ASUS ROG Rapture GT-AXE11000, der koster 4.500 kroner.

9 andre nye teknologier til din pc

I Komputer for alle 19/2022, der er på gaden nu, kan du læse om 9 andre spændende, nye teknologier, der i disse år er på vej til at gøre din pc hurtigere og mere funktionel.

Her forklarer vi blandt andet teknologier som OLED, PCI Express 6/7 og Bluetooth 5.3, så du kan afgøre, om det er noget, du skal have i din næste pc.

Du kan også læse artiklen i Fordelszonen her.

Måske er du interesseret i ...