Vælg 2,4 GHz eller 5 GHz på dit trådløse netværk
2,4 GHz eller 5 GHz?

Trådløse netværk sender i flere frekvenser, men en del udstyr kan kun kommunikere på den ene af frekvenserne, og det kan give problemer. 

Vælg 2,4 GHz eller 5 GHz på dit trådløse netværk

5 GHz-netværk er nyere end 2,4 GHz, men det betyder ikke altid, at det er bedre. Læs om forskellene på de to typer netværk her.

I begyndelsen af den trådløse æra var alle trådløse netværk af typen 2,4 GHz, og først for en årrække siden introduceredes dual band, hvor også 5 GHz-frekvensen kunne bruges.

Det betød i starten, at alle enheder nemt kunne komme på netværket, hvis blot de havde et trådløst netværkskort installeret.

Med udvidelsen til 5 GHz krævede det, at indbyggede netværkskort også virkede med denne frekvens.

Det er ikke noget problem for pc'er, telefoner og tablet, selvom de har flere år på bagen, men det kan give problemer for alt muligt andet perifært ekstraudstyr, du ønsker at koble til netværket.

> Læs også: 4 tricks til et bedre trådløst netværk - helt gratis

2,4 GHz har mange fordele

Grunden til at man i sin tid valgte at udvide de trådløse standarder med 5 GHz i stedet for blot at erstatte 2,4 GHz er, at det ældre netværk stadig har fordele i særlige situationer.

  • 2,4 GHz-frekvensen giver længere rækkevidde og er kompatibelt med udstyr af ældre dato. 
  • 5 GHz-frekvensen byder på højere hastigheder, men har kortere rækkevidde end 2,4 GHz.

Den højere hastighed, som 5 GHz tilbyder, er dog i mange tilfælde slet ikke nødvendigt for det specifikke udstyr, som kobler på netværket. 

Det gælder fx smarte stikkontakter, pærer, et fitnessur eller tilsvarende produkter, som blot skal sende ganske få bytes via netværket. 

Derfor vælger producenterne af denne type udstyr ofte at udstyre det med en 2,4 GHz-chip, der ikke virker med 5 GHz. 

Det betyder også, at fx dine smarte stikkontakter kan sidde langt væk fra din trådløse router uden at få problemer med forbindelsen. 

Nye routere samler netværkene

Der sælges stadig ganske meget udstyr, som kun virker med 2,4 GHz-frekvensen, og det betyder at du ikke altid kan koble udstyret på dit moderne netværk. 

Det skyldes, at mange nyere routere i stedet for at have to dedikerede netværk - en til hver frekvens - har ét samlet netværk, der rummer begge frekvenser. 

Konsekvensen af det er så, at en del smart home-udstyr som netværkskameraer, smarte stikkontakter og lignende, ikke er i stand til at komme på netværket, fordi de kun er født med en 2,4 GHz-chip.

> Læs også: Forstå din router med denne lette ordbog

Sådan løser du problemet

I Komputer for alle 19/2021, som er på gaden nu, kan du læse, hvordan du får dit ældre udstyr - eller andet grej, som kun virker med 2,4 GHz - på det moderne og sammensmeltede netværk.

> Læs hele artiklen i Fordelszonen her

Måske er du interesseret i ...