Hvad er mesh-netværk?

Et mesh-netværk i hjemmet giver dig bedre netforbindelse. Her kan du læse, hvordan mesh-netværk fungerer.

Hvad er mesh-netværk?

Du har måske hørt om den nye type routere, som opretter et såkaldt mesh-netværk, der giver fuldstændig dækning. Men hvad er det egentlig?

4. september 2018 af Henning Dadkhah Rasmussen

De fleste ejere af en trådløs router har oplevet frustrationen, når udstyret ikke har leveret et trådløst signal i hele hjemmet - eller hvis kvaliteten af forbindelsen er så ringe, at man knap kan sende en email afsted. 

Det problem vil producenterne af netværksudstyr nu gøre op med. Derfor er den nyeste type router, som du kan støde på i butikken, af typen mesh. 

Sådan virker mesh-netværk

Mesh-netværk virker på den måde, at der i stedet for en hovedrouter er typisk tre trådløse enheder, hvoraf én er forbundet til din internetforbindelse. 

Enhederne placeres forskellige steder i dit hjem og kommunikerer frit med hinanden. 

Det betyder, at hvis du fx er helt nede i den ene ende af huset, og der er to trådløse enheder mellem dig og den enhed, der er koblet på internetforbindelsen, sendes data først fra den sidste enhed, til den midterste, før de når frem til internetenheden og sendes videre ud på internettet. 

Sådan fungerer mesh-netværk

Med flere mesh-enheder placeret forskellige steder i huset, er du sikret en bedre netforbindelse. 

Fordele ved mesh-netværk

Mesh-netværk er en mere effektiv løsning, end at bruge en almindelig router og et antal repeatere. Repeatere kommunikerer nemlig altid med routeren – og ikke indbyrdes som mesh-netværk.

En anden stor fordel er, at mesh-netværk automatisk sørger for, at du altid har den bedste forbindelse til rådighed, fordi det vælger det hurtigst tilgængelige trådløse punkt, sender på den mindst trafikerede kanal og bruger den hurtigste båndbredde.

Du slipper altså for selv at justere på dit netværk, men kan overlade det til mesh-enhederne.

Derudover får du med mesh-netværk spredt netværksporte i hele huset. Hver enhed rummer nemlig et par netværksporte i bunden, så du fx nemt kan koble et Smart TV eller en stationær pc på det kablede netværk, selvom de ikke står i nærheden af dit bredbåndsmodem.

Desværre betyder de tre enheder i stedet for blot én, at prisen for et mesh-netværk er højere end med en almindelig router - omkring 3.000 kroner. 

Til gengæld er du sikret fuldstændig trådløs dækning i selv større huse.

Få det bedste mesh-netværk

I Komputer for alle blad nummer 14/2018 tester vi de bedste bud på, hvordan du får helt perfekt netværk derhjemme.

Her undersøger vi fire forskellige mesh-enheder på brugervenlighed, rækkevidde, funktioner og hastighed.

Køb bladet i din bladbutik eller tegn abonnement nu og læs stortesten med det samme med vores Wype-app.

> Lige nu kan du få 1 nummer af Komputer for alle samt adgang til over 300 programmer, 400 videokurser og meget andet digitalt indhold for kun 29 kr. Se tilbuddet her.

Måske er du interesseret i ...