Hvad er VPN, og hvordan fungerer det?
Hvad er VPN, og hvordan fungerer det?

Du får svar på alle dine spørgsmål om VPN i denne artikel.

© Shutterstock

Hvad er VPN?

Med en VPN-forbindelse kan du omgå censur, tilgå hjemmesider og tjenester fra andre lande, kryptere dine data og meget mere. Vi forklarer hvordan.

Du har muligvis hørt om en VPN før, fordi din ven bruger det, når der skal streames serier eller sport. Eller måske har du fået en VPN anbefalet af nørdede personager med henblik på at styrke dit privatliv på nettet.

VPN står for Virtual Private Network og er kort fortalt en smart teknologi designet til at hjælpe dig, når du er på internettet.

Men hvad vil det egentlig sige, og hvordan fungerer teknologien? Det og meget mere giver vi svar på her.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du Inkognito og privatbrowser

Derfor skal du bruge en VPN

Hjemmesider, tjenester og tredjeparter som fx internetudbydere høster i stor stil data om os, når vi surfer på nettet. Det kan fx være oplysninger om, hvilken type hardware, du bruger, hvad du søger efter, og hvor du befinder dig.

Hvis du bruger en VPN-forbindelse, bliver det umuligt for andre at se disse data. Hjemmesider, internetudbydere osv. aner fx ikke, hvor du befinder dig med en VPN aktiveret.

Oplysninger som browserhistorik og indtastede kodeord bliver heller ikke registreret på netværket, når du bruger en VPN, og dermed beskytter du dig også mod personer med onde intentioner.

LÆS OGSÅ: Se hvilke programmer, der snager i dit privatliv

Hvordan fungerer VPN?

En VPN-forbindelse sørger for, at forbindelsen mellem dig og alle hjemmesider, du klikker dig ind på, er krypteret. I praksis betyder det, at du bliver så godt som usynlig for andre. 

Din pc og router har normalt en unik IP-adresse, som blandt andet viser, hvor i verden du befinder dig, når du er på nettet.

Når du bruger en VPN, bliver din forbindelse til internettet krypteret, og din IP-adresse bliver skjult ved, at du får tildelt en ny, falsk IP-adresse. Således bliver du usynlig på nettet og værner bedre om dit privatliv.

LÆS OGSÅ: Hvad er WiFi, og hvordan fungerer det?

Kan jeg bruge VPN til streaming?

Du har måske hørt ordet VPN i forbindelse med streaming. VPN-forbindelser er nemlig hyppigt brugt af personer, der ønsker at omgå såkaldt geo-blocking. 

Geo-blocking er en teknologi, der begrænser, hvor i verden bestemt indhold kan tilgås.

Fx kan du ikke se indhold på den amerikanske streamingtjeneste Hulu andre steder end USA. Med en VPN kan du dog skjule din placering og eksempelvis få det til at se ud som, at du befinder dig i Amerika.

Dermed kan en VPN-forbindelse bruges til at “narre” hjemmesider til at tro, at du er i det land, de har begrænset deres indhold til.

LÆS OGSÅ: Så meget data sluger din streaming

Hvilken VPN skal du vælge?

Normalt koster det penge at bruge en VPN-forbindelse, men der findes også gratis udgaver. Visse gratis VPN-klienter er en anelse komplicerede at bruge og skal downloades som et selvstændigt program til pc’en.

Den gratis VPN-udvidelse til browseren CyberGhost VPN Free Proxy er dog en undtagelse. Foruden at koste nul kroner, er CyberGhost VPN Free Proxy ganske let at bruge.

I Komputer for alle nummer 7/2023 kan du læse meget mere om den gratis VPN, og hvilke browsere den virker med.

Er du abonnent på Komputer for alle, kan du også læse en PDF-version i artiklen i Fordelszonen. Klik her for at læse artiklen.

Har du ikke abonnement endnu, kan du få det her.

Måske er du interesseret i ...