Alt du skal vide om overclocing af din computer
Superhastighed:

Det lykkedes at få Intels topprocessor til at arbejde ved 9 GHz - noget der bragte processoren på kanten af en nedsmeltning.

Hvad er 'overclocking' - og skal jeg overclocke min pc?

Det er lykkedes et team at overclocke Intels i9-13900K-processor, der normalt arbejder ved 3 GHz, til hele 9 GHz clockfrekvens. Men hvad vil det egentlig sige at overclocke en processor?

I årtier har pc-verdenens nørder ikke villet stille sig tilfredse med den clockfrekvens, som deres computers processor var udstyret med fra fabrikken.

Det har ført til et regulært kapløb om at kunne præsentere den allerhurtigste clockfrekvens - altså blandt pc-entusiaster - og netop nu er det lykkedes et dygtigt team at sætte en ny verdensrekord ved at overclocke Intels Core i9-13900K-processor til at arbejde ved imponerende 9 GHz.

Overclocking er, når man tvinger CPU'en til at arbejde ved en højere hastighed end den er designet til fra fabrikken. Det forklarer vi nærmere længere nede i denne artikel. 


Den tidligere rekord lød på 8,79433 GHz af en AMD FX-8350-CPU, og den rekord stod i hele 10 år, før den altså nu blev slået af teamet, der er sponsoreret af bundkort-, pc- og grafikkortproducenten ASUS.

Intel Core i9-13900K arbejder normalt kun ved 3 GHz, men kan i såkaldt turbomode nå 5,8 GHz uden at man behøver overclocke den.

I denne artikel bliver du klogere på overclocking. Læs fx:

Hvad er overclocking?

En computers hastighed måles i gigahertz og kaldes også clockfrekvens. Derfor har det fået navnet overclocking, når man får CPU'en til at arbejde ved en højere hastighed end de gigahertz, den er designet til fra fabrikken.

De to store producenter af processorer til pc'er, AMD og Intel, sælger CPU'er i forskellige serier, og de dyreste af disse kan overclockes. Det gælder fx Intel-processorer med bogstavet K til sidst i modelnavnet.

Du kan med andre ord ofte ikke overclocke processoren på butikkernes billigste computere.

> Læs også: Test selv: Så hurtig er din CPU

Bør jeg overclocke min egen pc?

Det korte svar er nej. 

Hvis du overvejer, om du bør overclocke din egen pc, så den bliver dobbelt så hurtig, så vil vi i stedet anbefale, at du lader entusiasterne om den del og blot lader dig fascinere af deres indbyrdes konkurrence om at nå toppen for pc-hjernens formåen. 

Som du kan se på billedet herunder er en bivirkning ved at overclocke processoren, at den bliver ganske varm. Så varm så ASUS-teamet var nødt til at nedkøle Intel-CPU'en til minus 250 grader celcius med flydende helium.

> Læs også: 5 gode råd før du køber ny computer

Her når de dristige overclockere frekvensen 9 GHz. Dampen, du kan se til højre, skyldes den flydende helium, som nedkølede processoren til -250 grader celcius.
Verdensrekord:

Her når de dristige overclockere frekvensen 9 GHz. Dampen, du kan se til højre, skyldes den flydende helium, som nedkølede processoren til -250 grader celcius.

Sådan foregår overclocking

I praksis foregår det at overclocke i pc'ens BIOS, hvor du kan justere på processorens parametre, hvis altså CPU'en er en af de modeller, som tillader det.

Så skal man typisk finde et punkt, der hedder Advanced CPU Core Settings eller OC/Overclocking.

> Læs også: BIOS: Sådan åbner du pc’ens grundindstillinger

I denne menu er det muligt at justere den såkaldte CPU multiplier. Indstillingen anvender bundkortets indbyggede clockfrekvens, som typisk er på 100 MHz, til at gange processorens hastighed i vejret. Hvis multiplieren fx står på 38, vil det normalt betyde, at processoren indstilles til at arbejde ved 3,8 GHz.

Normalt vil man kun kunne justere multiplieren et par punkter op, før processoren og dermed hele computeren bliver ustabil.

Det skyldes, at en højere clockfrekvens kræver mere strøm til processoren - noget du indstiller et andet sted i BIOS.

Derfor skal man også justere CPU'ens strømindstillinger i et BIOS-punkt, der typisk hedder CPU VCCIN, CPU Vcore, Dynamic Vcore eller CPU Voltage.

Typisk leverer bundkortet omkring 1,25 volt til processoren, og den værdi kan fx hæves til 1,4 eller 1,5, så man skiftevis hæver multiplieren og volt-niveauet.

Hvis du synes det lyder indviklet, så har du helt ret.

> Læs også: Her er verdens allerhurtigste supercomputer

Derfor er overclocking ikke for sarte sjæle

Når vi anbefaler, at du ikke overclocker din egen pc, skyldes det flere faldgruber, som du skal være opmærksom på:

  1. Garantien vil formentlig bortfalde, hvis computeren eller processoren brænder sammen.
  2. CPU'en kan blive ekstremt varm, og derfor kræver overclocking minutiøs overvågning af processorens temperatur både før, under og efter - og ved både normal drift og stress af computeren. Kommer temperaturen over 80-90 grader i længere tid, nedsætter det levetiden og stabiliteten af hele computeren.
  3. Din computer kan blive ustabil og dermed fx lukke uventet ned, når du mindst venter det.
  4. Ikke alle processorer tåler overclocking lige godt. I hastighedsrekorden, som vi nævner herover, krævede det flere processorer i forsøget på at nå de 9 GHz.
> Læs også: 4 tips til en kølig computer

Måske er du interesseret i ...