Hvad er BIOS? Sådan åbner du pc’ens grundindstillinger
Hvad er BIOS?

Du kan blandt andet sætte pc'en til at starte fra en CD eller en USB-nøgle i computerens BIOS.

BIOS: Sådan åbner du pc’ens grundindstillinger

BIOS er computerens grundindstillinger, og det er i BIOS, at du fx kan få pc’en til at starte fra en USB-nøgle, men hvordan åbner man egentlig BIOS? Det får du svar på her.

Normalt starter du din computer fra pc’ens harddisk. Det dog kan ske, at du får brug for at starte maskinen fra en CD eller en USB-nøgle, hvis du for eksempel skal geninstallere Windows eller teste et styresystem.

Du skal ind i computerens BIOS, hvis du skal starte pc’en fra en tilsluttet enhed.

BIOS står for Basic Input/Output System og er en form for grundlæggende indstillinger i computeren, og det er altså her, at du fx kan vælge at starte pc’en fra en USB-nøgle.

På alle computere kræver det en genstart, før du kan tilgå BIOS, men det varierer fra pc til pc, hvordan du rent faktisk åbner BIOS.

LÆS OGSÅ: Sådan starter du pc’en fra cd og USB

Sådan kommer du ind i BiOS

Alle pc’er kan åbne BIOS, men fremgangsmåden er forskellig fra computer til computer. 

Fælles for alle pc’er kræver det dog, at du genstarter computeren og trykker på en knap på tastaturet, mens pc’en starter.

Hvilken knap du skal trykke på, afhænger af, hvilket mærke og hvilken model pc’en er. Hvis du er i tvivl, kan du altid finde den præcise tast i pc’ens medfølgende manual, men ofte fortæller computeren dig faktisk, hvilken knap du skal trykke på.

Når pc’en starter op, vil der som regel kortvarigt stå noget i stil med “Press F1 to enter setup” eller “Press <ESC> to access BIOS”, og så skal du handle hurtigt og trykke på tasten.

Giver pc’en ikke besked om tasten, kan du typisk åbne BIOS ved at trykke på en af følgende taster: F1, F2, F10, Delete eller Escape.

LÆS OGSÅ: Disse 8 tips til Windows skal du kende

Sådan åbner du bootmenuen

Skal du starte pc’en fra en USB-nøgle, kan du slippe for at skulle ind i selve BIOS. Nogle computere kan nemlig automatisk starte pc’en fra en USB-nøgle, hvis blot nøglen er tilsluttet computeren, når den tændes.

Med andre computere kan du nøjes med at åbne en såkaldt bootmenu, hvorfra du let kan vælge at starte pc’en fra USB-nøglen, og således undgå at åbne selve BIOS. 

Det gør du sådan:

  1. Sluk pc’en.
  2. Tænd pc’en, og tryk gentagne gange på F11 eller F12, mens pc'en starter.
  3. Der åbner en bootmenu.
  4. Vælg USB-nøglen, og pc’en starter fra USB-nøglen.

Kan du ikke åbne bootmenuen, skal du ind i BIOS og vælge "Removable Devices" eller "USB Device" som mulighed nummer 1 under kategorien, der typisk hedder noget i stil med "Boot" eller "Boot order".

Bemærk dog, at du i så fald senere skal vælge pc’ens harddisk (Hard Drive) som mulighed 1 igen, hvis du vil starte pc’en normalt.

LÆS OGSÅ: Nu rammer ransomware med USB-nøgler

Slet hele harddisken fra USB-nøglen

Hvis du skal smide din pc ud, er det en god idé at slette hele computerens harddisk, så intet er til at gendanne. Det kan du gøre ved at starte pc’en fra en USB-nøgle, der har den rette software installeret.

Et godt program til formålet er HDShredder, som du kan hente gratis i Fordelszonen, hvis du har abonnement på Komputer for alle.

I Komputer for alle blad 9/2022 viser vi desuden, hvordan du bruger HDShredder til at slette harddisken fuldstændigt via en tilsluttet USB-nøgle. Så kan du trygt smide din aflagte computer ud efterfølgende.

> Hent HDShredder i Fordelszonen her, og læs, hvordan du bruger programmet til at slette alt på din harddisk. 

Måske er du interesseret i ...