En kølig computer i sommervarmen.

En kølig computer arbejder hurtigere og bedre end en overophedet computer.

4 tips til en kølig computer

Varme er en af din computers værste fjender, og for meget varme kan resultere i en både sløv og ustabil maskine. For at undgå den problematik har vi fundet fire gode råd, der i sommerens varme kan hjælpe dig med at holde computeren kølig og hurtig.

27. juni 2017

Når din computers blæser kører på fuld udblæsning og får maskinen til at lyde som et mindre kraftværk, er det ofte, fordi din computer kæmper med at køle sig selv.

Her får du 4 råd, du nemt kan bruge i kampen mod varmen.

Nogle af rådene får du mest gavn af på en bærbar computer, mens de vil være knap så effektive på stationære computere om end ikke ubrugelige.

1. Lad computeren ånde

Sørg for god luftgennemstrømning til computerens indre. Computeren skal nemlig både kunne trække kold luft ind og samtidig skubbe den varme luft ud.

Derfor er det vigtigt, at den stationære computer ikke står pakket ind mellem skuffedarier eller andet.

For den bærbare computer gælder, at du altid stiller den på faste overflader og ikke lader den stå i sofaen eller sengen – især ikke med en dyne under.

2. Rens jævnligt for støv

Støv kan også begrænse luftgennemstrømningen, når det sætter sig i blæseren eller på diverse komponenter i maskinrummet. Det kan du få has på ved at støvsuge computerens indgange

Ud for blæseren kan det være en god ide at sætte en blyant i spænd mellem blæserens blade, så de ikke bliver suget i stykker.

3. Vælg den rigtige placering

Står din computer i direkte i sollys, vil den naturligt nok hurtigere blive varm end i skyggen.

Har du husdyr, bør du også stille computeren i et rum uden adgang for dyr, da deres hår kan sætte i computerens indgange og lufthuller – præcis ligesom støv.

4. Køb ekstra køling

Hvis ikke de øvrige tips hjælper, kan du investere i ekstraudstyr, som holder computeren kølig. Der findes forskellige løsninger i forskellige prisklasser.  

Til bærbare computere kan du købe køleplader, som du stiller din pc oven på. De varierer i både pris og effektivitet, men for et par hundrede kroner kan du få en effektiv løsning.

På en stationær computer kan du fx. købe en større, mere kraftfuld blæser eller vælge vandkøling, hvilket er særdeles effektivt, men også ganske dyrt.

Måske er du interesseret i ...