Smartphones er blevet en uundværlig del af manges menneskers digitale hverdag.
Hele 80 procent har altid deres smartphone inden for en rækkevidde på kun to meter, 40 procent kigger på deres telefon som det første, når de vågner om morgenen, og hver tiende dansker vil faktisk hellere undvære sex end deres smartphone.
Det viser en ny undersøgelse, som mobilproducenten OnePlus har fået foretaget.
Mobilen ligger ved siden af sengen
Undersøgelsen er udført blandt 9.000 europæere mellem 18 og 35 år. Undersøgelsen afslører blandt andet, at danskerne bruger deres smartphone 5 timer og 12 minutter om dagen, og at 7 ud af 10 har deres telefon liggende ved siden af sengen, når de sover.
Det mest spektakulære er nok, at mere end hver tiende (11,2 procent) hellere vil undvære sex end deres smartphone.
Der er endda danskere, der hellere vil ofre tætte relationer til andre mennesker end at skulle undvære deres smartphone.
Syv procent svarer fx, at de hellere vil have deres smartphone end deres partner, mens 6 procent svarer, at de godt kunne undvære deres bedste ven, hvis det betød, at de kunne beholde deres smartphone.
> Læs også: Hvad er den bedste mobil lige nu?

Danskere mellem 18-35 år er villige til at give afkald på sex, alkohol og deres partner, hvis det betyder, de kan beholde mobiltelefonen.
Corona har sat skub i brugen af smartphones
I forbindelse med nedlukningen under den store coronapandemi har danskerne været mere hjemme end normalt, og det har haft en tydelig effekt på vores digitale adfærd.
Hele 59 procent af danskerne svarer i undersøgelsen, at de under pandemien har brugt mere tid på deres smartphone end normalt, og lige under en tredjedel (28 procent) svarer, at de har brugt markant mere tid på deres smartphone.
I undersøgelsen bliver danskerne også spurgt, hvilke apps de har brugt mere tid på i 2020 på grund af corona-pandemien. Her svarer over halvdelen (51 procent) sociale medier, mens hele 41 procent svarer gaming-apps.
Tredjepladsen over mest anvendte apps under nedlukningen går til streaming apps (39 procent) efterfulgt af besked-apps med 26 procent og shopping-apps på 25 procent.
> Det er ikke kun telefonen, som er blevet brugt mere under coronakrisen. Der er også sket et boom i salget af andre elektroniske produkter.
Lavt batteri giver angstanfald
Hvis man hører til den gruppe, der bruger sin smartphone hele dagen til et bredt udvalg af apps, så sætter man også pris på god batterilevetid.
Det understreges også i rapporten, hvor hele 60 procent af danskerne svarer, at de har oplevet en angstlignende tilstand, hvis deres smartphone er ved at løbe tør for strøm i situationer, hvor de ikke har adgang til en oplader.
Undersøgelsen har meget passende fået navnet Nomophobia. Det ord kommer af "no mobile fobia" altså frygten for at undvære sin telefon.
Det er en tilstand som ifølge Wikipedia er ganske udbredt - især blandt yngre mennesker, og som kan resulterer i alt fra angst og vejrtrækningsproblemer til depression, ensomhed og lavt selvværd.
> Bruger du for meget tid med mobilen? Se her, hvordan du får overblik over din skærmtid, og sætter begrænsninger for den.