Det kan være fristende at sætte mobilen til opladning som det sidste, inden du går i seng. Det kan dog også være en rigtig dårlig idé.
Især hvis der er fejl på din oplader - og det er der muligvis, viser et nyt, stort forskningsprojekt i EU.
Sikkerhedsmyndigheder fra 21 EU-lande advarer nemlig nu om fejl i USB-opladere, som blandt andet kan bruges til mobiltelefoner. Faktisk er der blevet konstateret fejl i intet mindre end tre ud af fire testede opladere.
Af i alt 120 testede opladere var 74 procent ramt af fejl. 52 opladere havde fejl på flere områder i forhold til EU-standarden, og 31 opladere havde decideret alvorlige fejl.
Mange farlige opladere
Hvis du bruger en oplader med fejl, risikerer du blandt andet brandulykker. Og det er bestemt ikke småting, som forskerne bag undersøgelsen har opdaget:
Først og fremmest klarede plastikken i flere opladere ikke at blive brandtestet. Der var for små afstande mellem opladerens strømførende dele, og nogle opladere var enten dårligt eller slet ikke isoleret.
Desuden blev der blandt de 120 testede produkter også fundet opladere med enten for tynde, korte eller lange ben i selve stikkene.
LÆS OGSÅ: Trådløs opladning: Sådan virker det
Sådan undgår du brandulykker
Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du tager særlige forholdsregler, når du oplader, for at mindske risikoen for brandulykker. Det gælder følgende:
- Brug aldrig ledninger, der har skader, og sørg for at udskifte ladeudstyret, når det er slidt.
- Lad ikke op om natten, eller når du ikke er hjemme.
- Hold øje med opladeren, når den er i brug.
- Dæk ikke opladeren til, når den er i brug.
- Oplad aldrig i sengen, sofaen eller andre bløde møbler af let antændeligt materiale.
Er du i tvivl, om du har en fejlbehæftet oplader, skal du tjekke, om opladeren er CE-mærket. Det er en garanti for, at opladeren er vurderet til at opfylde de gældende krav om sikkerhed i EU.
Skal du købe en ny oplader, skal du også gå efter en med CE-mærket. Typisk er mærket angivet tydeligt med bogstaverne C og E på siden af strømforsyningen.
LÆS OGSÅ: 7 grunde til at din mobil hurtigt løber tør for strøm