Apptilladelser i Windows 10
Apptilladelser:

De mange apps i Windows har adgang til fx dine højttalere og kamera. Men hvilke har adgang til hvad? Det styrer DU!

Sådan styrer du apptilladelser i Windows

Ved du, hvilke apps på din pc, der må bruge dit webkamera? Og hvilke, der har adgang til mikrofonen? Vi hjælper dig til at få overblik over dine programmers kontrol over pc'en.

Du kender sikkert alt til apps på telefonen, der beder om tilladelser til at bruge fx din lokation, dit kamera eller din mikrofon.

Men også på Windows 10- eller 11-pc'en skal du være opmærksom. 

Når et nyt program lander på din computer, vil du typisk blive spurgt, om det må på adgang til diverse dele af Windows. For eksempel spørger vidoechat-programmet Skype, om det må bruge pc'ens webkamera, når du videochatter med andre.

Det må det selvfølgelig gerne, for ellers fungerer det ikke efter hensigten. Men nogle gange er vi måske lidt for uforsigtige og giver dårlige apps og programmer adgang til dele af pc'en, som er lidt for private.

Heldigvis kan du let få overblik over apptilladelserne på din Windows-pc - og du kan naturligvis ændre de tilladelser, dine apps har. Det viser vi dig her. 

Apps har adgang til store dele af Windows

De ting, som dine apps kan få adgang til omfatter fx kameraet, mikrofonen, kontaktlister, pc’ens lokation, opkald, beskeder og skærmbilleder. 

Altså absolut ikke ting, som du ønsker. at en dårlig eller ligefrem forbryderisk app skal have fingrene i.

Læs også: Sådan styrer du apptilladelser på Android og iPhone

Du kan styre tilladelser på to måder. Ved at se, hvilke ting en specifik app har adgang til. Eller ved at se oversigten over de apps, der har adgang til et bestemt stykke udstyr eller en Windows-funktion, fx kameraet. 

Vi viser dig begge dele her.

Sådan ser du, hvad en bestemt app må 

Vi viser først, hvordan du finder ud af, hvad en bestemt app har lov til på din pc. Denne fremgangsmåde virker kun med Windows' egne apps og apps fra Microsoft Store.

  1. Højreklik på startknappen, og vælg Indstillinger
  2. Vælg nu Apps i indstilingsvinduet. Sørg for, at Apps og funktioner er valgt i næste vindue. I Windows 11 skal du dernæst klikke på Installerede apps.
  3. En liste over apps vises. Ud for den app, som du er nysgerrig efter, klikker du på Avancerede indstillinger. I Windows 11 skal du første klikke på de tre prikker.
  4. Nu ser du en liste over de ting, som den pågældende app har adgang til (som fx kameraet eller pc'ens placering), og du kan slå skyderne til eller fra efter dine ønsker.

Læs også: Se hvilke programmer der snager i dit privatliv.

Se hvilke apps, der har adgang til fx kameraet

Du kan også få overblik på en anden måde i Windows. Det foregår ved, at du får vist en liste over samtlige de apps og programmer, som har adgang til en specifik Windows-funktion.

  1. Højreklik på startknappen, og vælg Indstillinger
  2. Vælg nu Beskyttelse af personlige oplysninger. Punktet hedder Sikkerhed og anonymitet i Windows 11-
  3. En panelet til venstre vælger du nu Kamera eller en anden funktion, du vil have overblik over.
  4. Et stykke nede i vinduet ser du en liste over programmer, som kunne tænkes at bruge kameraet. Med skyderne vælger du nu om fx Skype, Teams og så videre må benytte sig af webkameraet. Du kan gøre lignende med de øvrige Windows-funktioner i panelet til venstre.

Læs også: Få styr på hvilke data dine apps har adgang til

Tilladelser ændrer sig ved opdatering

Vær opmærksom på, at de tilladelser, du tildeler eller fjerner for apps i Windows, kan blive annulleret i forbindelse med opdateringer af systemet. 

Efter større opdateringer af Windows er det derfor nødvendigt, at du igen tjekker, om dine apps nu også har præcis de tilladelser, du finder passende.

Måske er du interesseret i ...