Hvad er en firewall?
Firewall

Alt indgående trafik til din computer bliver filtreret med en firewall, så du holder uvedkommende ude.

© Shutterstock

Hvad er en firewall?

En firewall er et vigtigt redskab i kampen mod hackere og ondsindet software, men hvad er en firewall egentlig, og hvordan fungerer den? Få svarene her.

En firewall er et system, der er designet til at forhindre uvedkommende i at få adgang til et netværk eller en pc. 

Firewallen blokerer med andre ord for, at uønsket trafik får adgang til din computer.

Navnet firewall stammer fra brandsikringer i en bygning. Funktionaliteten minder nemlig om brandsikringer i en bygning, som skal forhindre, at en brand spreder sig fra lejlighed til lejlighed. På engelsk kaldes det en firewall.

I bygninger skal brandsikringen forhindre, at hele bygningen går tabt ved en brand, og det er grundlæggende også sådan, en firewall fungerer. Firewallen stopper skaderne, før de spreder sig.

LÆS OGSÅ: Her er den bedste pc-sikkerhed lige nu

Hvorfor skal jeg have en firewall?

På nettet vil der altid være ondsindede aktører, der forsøger at hacke private netværk eller din computer for at gøre skade.

Firewallen spiller en afgørende rolle i at forhindre dette, da firewallen er en slags mur om din pc eller netværk.

En firewall er især vigtig for virksomheder, der har mange computere og servere, som har store mængder sensitivt indhold. Hackere kan i værste fald lægge en hel organisation ned, hvis der ikke er en firewall.

LÆS OGSÅ: Hvad er malware?

Hvilken firewall har jeg?

På computere til private er der oftest tale om en såkaldt værtsbaseret firewall, som kun beskytter den enkelte pc.

Windows har en forudinstalleret firewall i styresystemet, men du kan også installere firewalls fra tredjeparter som fx et antivirusprogram.

En netværksbaseret firewall ses typisk hos virksomheder. Denne type firewall beskytter nemlig ikke kun en enkelt pc, men hele netværket, som flere forskellige computere er koblet op på.

LÆS OGSÅ: Beskyt din telefon mod virus

Hvordan fungerer en firewall?

Firewallen fungerer som en slags barriere mellem et privat netværk eller en pc og det offentligt tilgængelige internet.

En værtsbaseret firewall filtrerer trafikken, eller netværksdata, ind til pc’en, så uvedkommende ikke kommer igennem. En netværksbaseret firewall blokerer trafik til et helt netværk.

Firewallen er en slags grænsevagt ved indgangen til en pc eller et netværk. Hvor en grænsevagt tjekker pas, er det IP-adresser, internetprotokoller, programmer, porte, domæner og nøgleord, der afgør, om en firewall blokerer eller giver tilladelse.

Som administrator af en firewall kan du vælge fx at give tilladelse til, at specifikke IP-adresser eller programmer altid får lov at komme igennem barrieren.

LÆS OGSÅ: Hvad er en IP-adresse?

Firewall beskytter din computer mod digitale trusler
Firewall:

En firewall på din private computer blokerer for digitale trusler fra internettet eller fra andre enheder. 

Er der ulemper ved en firewall?

En værtsbaseret firewall, som findes på de fleste personlige computere, kan komme til at blokere for ellers helt almindelige og ufarlige hjemmesider og funktioner i programmer, men det problem kan du komme udenom ved at lave om i firewallens tilladelser.

Desuden kan firewallen medføre en sløvere netværksforbindelse, da der skal bruges mange kræfter på at analysere indgående netværksdata.

Men alt andet lige beskytter en firewall dig godt mod skadelig software, så du bør overveje grundigt, om det virkelig vil gavne dig at slå firewallen fra, hvad enten det blot er midlertidigt eller permanent.

LÆS OGSÅ: Det bedste gratis antivirusprogram

Måske er du interesseret i ...