Phishing med Google
Phishing med Google

Google Docs er et af flere gratis værktøjer fra Google, som hackere bruger til at lokke penge og kodeord ud af dig.

© Shutterstock

Hackere udnytter populære Google-programmer

Googles gratisprogrammer bliver groft udnyttet af hackere til at lokke følsomme oplysninger ud af intetanende ofre. Se her, hvordan du spotter svindlen.

Googles gratis tjenester som Google Docs og Google Forms er fremragende alternativer til ellers dyre programmer som fx Office-pakken.

Derfor er vi rigtig mange, der hver dag bruger programmerne – eksempelvis i vores arbejde.

Hackere er dog desværre også opmærksomme på Googles populære gratisprogrammer, for de er i stor stil begyndt at bruge tjenesterne som et phishing-redskab, der lokker kodeord og kortoplysninger ud af uskyldige ofre.

Det skriver sikkerhedsfirmaet Armorblox i et blogopslag.

Google Sites, Google Docs og Google Forms er særligt de programmer, som hackerne bruger i deres phishing-angreb.

LÆS OGSÅ: Kom i gang med Googles gratis kontorpakke med vores kursus her

Falske oplysningsskemaer og login-sider

Google Forms er et program, der lader dig lave gratis spørgeskemaundersøgelser, men det er et drømmeværktøj for hackere. Med programmet har hackerne for eksempel lavet et falsk oplysningsskema, der tilsyneladende kommer fra en troværdig virksomhed.

Her bliver du bedt om at udfylde skemaet med dine følsomme oplysninger som kodeord, telefonnummer, kortnummer med mere, men alle de oplysninger du taster ind, ryger direkte i hackernes hænder.

Google Sites er også blevet brugt til at snyde ofrene. Google Sites giver dig mulighed for at lave en mindre hjemmeside, men det har hackerne også udnyttet til eksempelvis at lave en falsk hjemmeside, som ligner en loginside til din Microsoft-konto. 

Taster du din e-mail og dit kodeord ind, bliver du bare ikke logget ind nogle steder. I stedet får hackerne dine oplysninger.

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Hackere bliver bedre til ransomware

Vær ekstra kritisk med Googles programmer

Google Docs er det mest anvendte gratis program fra Google, og da vi ofte bruger det i vores digitale dagligdag, kan vi hurtigt komme til at klikke på et forkert Google Docs-dokument.

Hackerne bruger nemlig hyppigt Google Docs til for det første at lokke dine oplysninger ud af dig, og for det andet bruger de Google Docs til at inficere dig med malware.

> LÆS OGSÅ: Hvad er malware?

Derfor er rådet, at du skal være ekstra kritisk, når du modtager en e-mail med et forslag til deling af et Google-dokument. Især når det handler om penge og personlige oplysninger.

Tjek nøje e-mailens afsender. Det gælder både navnet på afsenderen og afsenders e-mailadresse. Læg desuden mærke til, om der er en stor mængde af sproglige fejl i mailen, og brug slutteligt din sunde fornuft. 

Det er yderst sjældent, at en troværdig virksomhed sender en mail og opkræver dine følsomme oplysninger.

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du en svindelmail

Måske er du interesseret i ...