Emotet-malwaren er vendt tilbage
Tilbage igen:

Emotet-malwaren, der fungerer som en såkaldt trojansk hest, er vendt tilbage fra sit vinterhi og spreder sig nok engang på nettet.

© Shutterstock

Emotet: En af verdens farligste malware-typer vender tilbage

En af verdens farligste former for malware er vendt tilbage efter længere tids pause, og den spreder sig hastigt.

Efter en pause på mere end tre måneder er den afsindigt farlige malware Emotet begyndt at hærge nettet igen.

Nærmere bestemt er malwaren observeret af sikkerhedsfirmaet Confense tirsdag den 7. marts 2023, hvilket er første gang siden november 2022. Det skriver Confense i et blogopslag.

Emotet-malwaren, som vi også tidligere har skrevet om, blev opdaget i 2014, og anses for at være en af de farligste malware-typer i verden. Den kan nemlig ikke alene selv skade din pc. Emotet holder også døren åben for yderligere infektioner.

LÆS OGSÅ: Farlig spyware spreder sig på Android

Sådan rammer Emotet-malwaren

Emotet bliver som meget andet malware spredt via vedhæftede filer i e-mails. Typisk får du en mail, der ligner et svar til en tidligere korrespondance – ofte i form af en kvittering eller en faktura.

Du kan også opleve, at mailen ser ud til at komme fra en mailadresse, som du kender, og er din pc ramt, kan Emotet sende spammails ud fra din mailadresse.

LÆS OGSÅ: Tjek, om din mailadresse misbruges til at sende Emotet-spam

I mailen er der vedhæftet en zip-mappe, som du opfordres til at åbne. I mappen finder du et dokument, fx et Word-dokument, som du skal aktivere, og når du gør det, bliver din enhed inficeret med malwaren.

Når du først er inficeret med Emotet, åbnes døren for massevis af andet skadelig software som fx ransomware, hvor hackere låser dine filer mod en opkrævning om løsesum.

LÆS OGSÅ: Hvad er ransomware?

Sådan beskytter du dig mod Emotet

Selv om Emotet-malwaren anses for at være blandt klodens farligste, er det muligt at beskytte sig mod den.

Først og fremmest kommer du langt med sund fornuft. 

Tjek altid afsenderen af en mail grundigt, og vær skeptisk, når du modtager en mail fra en afsender, der indeholder en vedhæftet fil. Især når du opfordres til at hente og åbne filen.

En god tommelfingerregel er således aldrig at åbne vedhæftede filer fra mystiske afsendere. 

Desuden bør du udstyre din pc med et godt antivirusprogram. Komputer for alle anbefaler programmet Avira, som du som abonnent kan hente i Fordelszonen.

Klik her for at hente Avira i Fordelszonen

Så er du godt beskyttet mod virus og malware.

LÆS OGSÅ: Her er den bedste pc-sikkerhed lige nu

Måske er du interesseret i ...