Flere tusinde har modtaget mails, hvor it-kriminelle hævder, at de har nøgenoptagelser af personerne. 

© Shutterstock

Kriminelle: Vi har optaget dig nøgen på populær videotjeneste

IT-kriminelle har sendt massevis af mails, hvor de hævder at have udnyttet et sikkerhedshul i Zoom til at se og optage brugerne via computerens webkamera.

Hele verden er påvirket af Covid-19. Et af resultaterne er en markant stigning i antallet af brugere på videochattjenester som Skype, Zoom, FaceTime, Messenger og Google Duo.

Og det er de IT-kriminelle ikke sene til at udnytte. 

Senest har sikkerhedsvirksomheden Bitdefender dokumenteret, at IT-kriminelle på mail hævder at have set og optaget dig nøgen via dit eget webkamera.

Ifølge mailen er det sket ved hjælp af et sikkerhedshul i en af de mest populære videochattjenester, Zoom.

> Læs også: Sådan tjekker du, om dit webkamera er hacket

Kræver 12.000 kroner

I mailen står der videre, at der skal betales et beløb på godt 12.000 kroner, hvis de påståede videoer og billeder skal slettes.

Virkeligheden er dog en helt anden, for der er tale om et svindelnummer, og der eksisterer hverken billeder eller videoer. Men da mange flere i dag benytter videochattjenester, har svindlerne set et nyt marked for deres forretning. 

Ifølge Bitdefender har personerne bag sendt 250.000 mails afsted alene i USA.

Og håbet er, at nogle går i fælden og overfører pengene. Det vides dog ikke, om nogen har betalt til bagmændene i svindelnummeret. 

> Læs også: Microsoft advarer om bølge af Covid-19-svindel

Sådan sikrer du dig

Modtager du en mail, hvor nogen påstår, at de har optaget dig ved hjælp af dit webkamera, bør du blot slette mailen eller videresende den til politiet. 

> Læs også: Læs farlige jobansøgninger fra hackere i indbakken 

Desuden er det altid en god idé at sørge for, at din computer og dine programmer er opdaterede og dermed sikre. 

Desuden bør du sikre din computer med et sikkerhedsprogram. I Fordelszonen finder du Komputer for alles Sikkerhedspakke, som sikrer hele din computer. 

Find Sikkherhedspakken her 

Måske er du interesseret i ...