Farlige jobansøgninger kommer fra hackere

Coronakrisen har betydet, at mange har mistet sit job. Det benytter hackere nu til at sende jobansøgninger som skadelige Excel-filer. Læs om den nye type svindel her.

Over hele verden har mange mistet deres job på grund af Corona-krisen. Derfor er mange netop nu på udkig efter et nyt job. 

Men ligesom den frygtede corona-virus, kender hackere ingen grænser i deres bestræbelser på at gøre skade og tjene penge.

Et nyt svindelforsøg fra hackere finder således inspiration i både virus- og job-krisen. 

En rapport fra sikkerhedsfirmaet Check Point Software Technologies beretter, at mailsvindel med jobansøgninger er stærkt er fordoblet på kort tid.

> Læs også: Hvad er phishing?

Onde filer på CV'et

Jobansøgnings-svindelen begynder med, at hackerne sender en mail med fx "Applying for at job" i emnelinjen. Med mail'en følger et CV, som til enhver jobansøgning. CV'et har i formatet Excel, som måske er et lidt underligt valg af filformat, men næppe nok til at vække mistanke.

En modtager af denne mail, som arbejder i fx en HR-afdeling, vil derfor let kunne forfalde til at åbne Excel-filen for at læse mere om ansøgeren.

Gør man det, bliver man bedt om "at aktivere indhold", og tager man også dette skridt er fanden løs.

Så afspilles nemlig en makro, der installerer et malwareprogram, som kan bruges til at aflure offerets bank- og kontooplysninger samt andre indtastninger i fx browseren.

> Microsoft har tidligere advaret mod svindel i vedhæftede Excel-filer. Læs mere her

Sådan garderer du dig mod CV-svindel

Hvis du modtager en mail med en jobansøgning, er løsningen enkel.

.1 Lad være med at åbne Excel-filen. Lad i det hele taget være med at åbne vedhæftede filer med mindre du kender afsenderen. Slet også mailen.

2 Hvis du åbner Excel-filen ved et uheld, bør du straks scanne din computer efter malware. Det kan du fx gøre med programmet Malwarebytes, som du finder i nyeste udgave her i Fordelszonen.

Måske er du interesseret i ...