Chattjenesten kan lytte med, når mikrofonen er slået fra
Mute mikrofonen:

Det er måske ikke nok at klikke på programmets "mute"-knap, hvis du vil være sikker på, at ingen lytter med længere.

Chattjenesten kan lytte med, når mikrofonen er slået fra

“Mute”-knappen, der slår mikrofonen fra i videochattjenester, sørger for, at andre i samtalen ikke kan høre dig, men i visse tilfælde lytter programmet muligvis stadig med.

Når du bruger “mute”-knappen i videochattjenester som Skype og Zoom, og slår mikrofonen fra, går du sikkert ud fra, at ingen kan høre dig. Men det er måske ikke helt tilfældet.

Det er nemlig tilsyneladende ikke altid nok blot at klikke på knappen, der slukker for mikrofonen, når du bruger videochattjenester, hvis du vil sikre dig, at ingen kan høre dig.

Visse programmer til videochat, kan nemlig stadig kan lytte med, selvom du har slået mikrofonen fra.

Det viser de foreløbige resultater af en undersøgelse foretaget af forskere på University of Wisconsin-Madison samt Loyola University i Chicago i USA.

LÆS OGSÅ: Hold møder med op til 50 personer direkte i Messenger

Lyddata sendes stadig til servere

Holdet bag undersøgelsen har opdaget, at uanset om mikrofonen er slået til eller fra i et videochatprogram, samler programmet stadig lyddata.

Fx har forskerne opdaget, at den populære videochattjeneste Zoom aktivt tjekker, om du taler, selvom du har slået mikrofonen fra.

Det værste eksempel var dog tjenesten Cisco Webex, som modtog lyddata og sendte det videre til programmets servere, præcis som det ville ske, hvis mikrofonen var slået til og i brug.

Cisco Webex har senere forklaret til mediet Bleeping Computer, at man i kølvandet på undersøgelsen er stoppet med at udsende mikrofonens telemetridata, og at man tager sikkerheden meget alvorligt.

LÆS OGSÅ: Sådan slår du kameraets placeringsdata fra

Algoritme regner ud, hvad du laver

Undersøgelsen viser også, at det er muligt at regne ud, hvad du foretager dig ud fra lyddata. Ved hjælp af en algoritme var det i 82 procent tilfælde muligt for forskerne at regne ud, hvad brugeren foretog sig på baggrund af lyddata.

Lydene, algoritmen opfangede, omfattede blandt andet madlavning, støvsugning, og hvad brugeren lyttede til af musik i baggrunden.

Det kan være anledning til sikkerhedsmæssige bekymringer, for videochattjenester bliver også brugt af politikere og andre personer, der er i besiddelse af følsomme oplysninger, hvor datalæk kan få katastrofale følger.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du møde på nettet

Sådan sikrer du dig, at ingen lytter med

Hvis du vil være helt sikker på, at ingen kan høre, hvad der sker omkring dig, når du bruger en videochattjeneste, er det altså ikke nok bare at slå mikrofonen fra ved at klikke på “mute”-knappen i programmet.

Du skal sørge for, at mikrofonen er fuldstændig deaktiveret. 

En løsning er at justere i Windows’ lydindstillinger, når du vil slå lyden fra. Men det kan være en bøvlet proces.

Den bedste løsning er at anskaffe dig en ekstern mikrofon eller et headset med mikrofon, der har en fysisk knap, som slukker og tænder for mikrofonen. Kun på den måde er du 100% sikker på, at programmet ikke lytter med.

LÆS OGSÅ: Få bedre lyd fra din mikrofon

Måske er du interesseret i ...