Pas på suspekte mails
Pas på suspekte mails:

Du skal tænke dig grundigt om, før du klikker på noget i en mail, der virker mystisk. Det er nemlig her, de fleste bliver snydt.

© Shutterstock

9 ud af 10 gange bruger svindlerne denne metode til at snyde dig

En ny rapport afslører, hvilken svindelmetode der er den mest anvendte blandt cyberkriminelle, og svaret er måske ikke overraskende.

I en tid, hvor kunstig intelligens er under hastig udvikling, kan det være nærliggende at tro, at svindlernes metoder bliver mere og mere avancerede.

Det gør de sikkert også, men den mest anvendte metode til at svindle dig er en gammel, simpel klassiker, som vi efterhånden har kendt i mange år.

Phishing er nemlig stadig de cyberkriminelles yndlingsværktøj fra værktøjskassen med svindelmetoder.

Det viser en ny rapport af sikkerhedsfirmaet Cloudflare.

I rapporten fremgår det også, at det særligt er phishing over e-mail, der bliver brugt.

LÆS OGSÅ: Hvad er phishing?

Udnytter links i e-mails

I Cloudflares rapport estimeres det, at 90 procent af alle succesfulde cyberangreb begynder med phishing over e-mail. Af disse mails indeholder 36 procent af dem links til de kriminelles egne falske hjemmesider.

Derudover udgiver svindlerne sig i stor stil for at være et troværdigt foretagende, fx Microsoft. I disse mails vil du blive bedt om at opdatere dine loginoplysninger eller betalingsoplysninger til eventuelle abonnementer.

LÆS OGSÅ: Pas på phishing: Her er de farligste tjenester

Og selvom phishing er en gammeldags metode, er der stadig nye tricks i bogen. For de cyberkriminelle er begyndt at sende mails, som kun består af et foto. 

Fotoet er et screenshot af rigtig tekst, så det ligner en almindelig mail, men i virkeligheden fungerer fotoet som ét samlet link. Der er altså ikke noget rigtig tekst i mailen, så uanset hvor du måtte klikke i læseruden, vil et link til en farlig side åbne.

Sådan undgår du at ryge i phishing-fælden

Phishing over e-mails er svært at gardere sig mod, for antivirus-programmer kan ikke altid gennemskue, om afsenderen af en mail er ude på at svindle dig eller ej. 

Men der er midler, du selv kan tage i brug for at værne dig mod phishing:

Undersøg afsenderfeltet grundigt. Svindlerne vil ofte forsøge at udgive sig for at være andre, end de er, og det kan stavefejl eller mystiske tegn i afsenderfeltet være tegn på.

LÆS OGSÅ: Sådan minimerer du risikoen for at blive ramt af phishing i browseren

Du kommer også rigtig langt med din sunde fornuft. Gå ikke i panik, når du ude af det blå bliver bedt om at opdatere dine betalingsoplysninger til en tjeneste som fx Netflix.

Hvis der er tale om et reelt problem med dit betalingskort, vil du opdage det, når du rent faktisk logger ind på tjenesten, og så kan du nemt og sikkert opdatere dine oplysninger inde fra selve tjenestens hjemmeside eller app.

Du bør også sørge for, at du har gode og opdaterede sikkerhedsprogrammer installeret på din pc, som blokerer ondsindet software, hvis du skulle komme til at klikke på et farligt link.

Komputer for alle anbefaler Sikkerhedspakken, som er vores nøje udvalgte programmer, der sikrer din computer bedst muligt. Læs mere om Sikkerhedspakken her.

Tjek om et link er sikkert med en linkgtjekker
Sikkert link?

Hvis du er i tvivl om, om et link er sikkert, kan du højreklikke på linket og kopiere url'en ind i en linktjekker som denne fra sikkerhedsfirmaet Trend Micro.

Godt råd: Tjek de farlige links

Desuden bør du aldrig klikke i en e-mail fra en ukendt afsender - især ikke på links.

Er du i tvivl, om et link er farligt, kan du højreklikke på det, kopiere det til udklipsholderen og sætte det ind i en linktjekker.

Sikkerhedsfirmaet Trend Micro har et godt værktøj til formålet, hvor du får klar besked, om et link er farligt eller ej. Hvis linket dumper testen, bør du straks slette mailen.

> Du finder værktøjet til at tjekke en url her

Måske er du interesseret i ...