TikTok app'en på mobiltelefon
TikTok

Den populære app Tik Tok har fået en hel del kritik for sin databehandling.

© Shutterstock

TikTok: Hvad er det, og hvorfor taler alle om det?

App’en TikTok har været på alles læber i løbet af 2020, men hvad er det egentlig for en app, Donald Trump vil gøre ulovlig, og som danske børn og unge elsker?

Ordet TikTok har du sikkert stødt på i løbet af året.

Børn og unge elsker at bruge TikTok, den amerikanske præsident vil forbyde eller opkøbe TikTok, og eksperter i privatliv på internettet er heller ikke begejstrede for TikTok.

Men hvad er Tik Tok egentlig? Og hvorfor bliver der snakket så meget om app'en for tiden. 

Det forsøger vi at svare på herunder. Vi garanterer dog ikke, at du vil forstå, hvorfor de unge er så vilde med app'en...

Tik Tok dans
Tik Tok

Hvis du ser folk danse tilfældigt på gaden, mens de kigger ind i mobiltelefonen, er de formentlig ved at lave en video til Tik Tok. En af de populære ting på app'en er nemlig at lave sin egen version af andres danse. 

Hvad er Tik Tok?

TikTok er en app, der fungerer som et socialt medie, og som millioner af mennesker - især børn og unge - verden over bruger.

TikTok, der tidligere hed Musical.ly, er en form for blanding af Snapchat, YouTube og Instagram, hvor brugerne optager korte videoer og deler dem.

Videoerne er ofte tilsat musik og sjove små grafikker, og så bliver de ellers delt  - og kopieret - flittigt. Det er nemlig en stor del af Tik Tok, at man kopierer andres videoer og laver dem selv - typisk danse, små sketches og såkaldte pranks. 

TikTok er designet sådan, at videoerne lynhurtigt kan gå viralt og sprede sig som ringe i vandet. På den måde kan du nå ud til enormt mange mennesker med dit budskab eller din sjove dans.

Det lyder umiddelbart godt, men der er en bagside af medaljen, for datasikkerheden halter.

LÆS OGSÅ: Bruger du for meget tid på mobilen?

I denne video kan du se nogle eksempler på, hvad Tik Tok handler om. Husk lyd, for i rigtig mange videoer på Tik Tok er lyden vigtig. 

Privatliv er en by i Kina

Som tilfældet er med alle de andre sociale medier, indhenter TikTok en del data om dig, men noget tyder på, at TikTok snager lige lovligt meget i privatlivet.

TikTok er ejet af det kinesiske selskab ByteDance, og ejerne har flere gange fået kritik af eksperter, der er bekymrede for datasikkerheden. Kritikerne har haft app’ens kode under lup, og ifølge dem indsamler TikTok mere data, end man umiddelbart skulle tro.

TikTok har nemlig efter sigende haft adgang til alt, der ligger på din telefon, men de kinesiske ejere afviser, at der er hold i påstandene. 

Ikke desto mindre åbnede Datatilsynet i Danmark i juli 2020 en sag mod TikTok, og i den forbindelse har det kinesiske selskab oplyst, at man vil samarbejde med de danske myndigheder, så der kommer styr på privatlivet.

LÆS OGSÅ: Undgå at andre lurer på dit netværkskamera

Trump ville forbyde TikTok

I USA er TikTok særligt udbredt, hvor op mod 80 millioner amerikanere bruger app’en. 

USA’s præsident, Donald Trump, har dog udtalt sig særdeles kritisk om den populære app, som både Republikanerne og Demokraterne frygter, at Kina vil misbruge til at overvåge amerikanere.

Trump vil endda gøre TikTok fuldstændig forbudt, hvis ikke kineserne sælger app’en til USA. Microsoft har nemlig meddelt, at de er i forhandlinger med de kinesiske ejere om et muligt køb, og det støtter Donald Trump.

Det er ikke kun de amerikanske og danske myndigheder, der er kritiske overfor TIkTok. I Storbritannien og Australien har politikere også løftede øjenbryn i forhold til datasikkerheden og det populære kinesiske sociale medie. 

LÆS OGSÅ: Slet straks disse apps fra din telefon

Måske er du interesseret i ...