Mennesket har ikke længere curlingisen for sig. Mød curlingrobotten Curly.

Kunstig intelligens indtager isen

En særlig kunstig intelligens har lært sig selv at spille curling. Den intelligente robot har observeret en stribe rigtige curlingkampe, og har lært at sætte stenene på den mest effektive måde.

Det gav genklang i skakverdenen i 2017, da den kunstige intelligens AlphaZero gennembankede den hidtil bedste skakcomputer.

Det skete efter kun få timers "selvtræning". Senere kom søster-programmet AlphaGo Zero, der uden sværdslag slog traditionelle computere i brætspillet go.

I både skak og go har mennesket for længst måttet strække gevær over for både traditionelle computere, der besejrer os på rå regnekraft, og de overmenneskelige maskiner som AlphaZero, der benytter sig af kunstig intelligens og selvlæring.

Indtil for nylig var vi dog stadig overlegne i sportsgrene, der kræver en fysisk indsats.

> Læs også: Japan bygger verdens hurtigste supercomputer

Kunstig intelligens på isen

Men nu har den kunstige intelligens også indtaget curlingbanen og besejret stærke curlinghold af kød og blod.

Det er forskere fra University of Korea og Tächnische Universität Berlin Berlin, der står bag de teknologiske landvindinger.

Curling kan med lidt god vilje ses som "skak på is", så det er måske ikke så underligt, at intelligensen også kommer maskinen til gode i den disciplin. Men curlingsporten har trods alt også et fysisk aspekt. 

> Læs også: Deepfakes - Mona Lisa bevæger sig ved hjælp af kunstig intelligens


Mød curlingrobotten Curly

Det har forskerne imidlertid også taget højde for. De har skabt robot-parret Curly. 

Den ene af de to robotter sender stenen ned over isen, og den anden leverer målinger af stenene i "huset", altså målområdet, mens de kommunikerer med hinanden. 

Curly har lært sig curling ved at observere rigtige curlingkampe, og er blevet rigtig god. I videoen herunder kan du se Curly-robotterne i aktion.

Som det kan ses, klarer curlingrobotterne sig uden brug af koste. Alligevel formåede Curly at vinde tre ud af fire kampe mod stærke koreanske hold. Langt bedre end forventet af forskerne.

Ifølge forskerne er Curlys egentlige kvantespring i forhold til tidligere kunstige intelligenser, at den er i stand til at kombinere begivenhederne i det fysiske rum på isen med dens tillærte teoretiske viden. 

Det lover godt for brug af kunstig intelligens i komplicerede situationer i fremtiden, lyder meldingen. 

Måske er du interesseret i ...