En fodboldspiller og en fodbold bliver tracket af et computersystem
Computere hjælper dommeren

Bolden og 29 punkter på hver spiller bliver hele tiden tracket af et computersystem under kampene til VM i Quatar 2022.

© FIFA

Computere skal hjælpe med at dømme kampene til VM i Quatar

En computersimalation af kampene under VM i Quatar 2022 skal hjælpe dommeren med at afgøre, om der skal dømmes offside.

"Der er offside, dommer! ER DU BLIND?!"

Der vil sikkert altid være tilråb af den slags fra tilskuerpladserne til en fodboldkamp. Men ved VM i Quatar, der begynder i november 2022, får dommeren et effektivt hjælpemiddel til at afgøre offside-situationer.

Et helt nyt computersystem skal nemlig hjælpe med at afgøre situationer, hvor der kan være tvivl, om en af spillerne er offside i afleveringsøjeblikket.

Sensorer er bygget ind i fodbolden

Sensorer i den nye højteknologiske fodbold sender et signal 500 gange i sekundet, så et computersystem hele tiden har styr på, præcis hvor den er.

Samtidig holder 12 tracking-kameraer øje med både bolden og alle spillerne. Spillernes bevægelser bliver registreret med 29 punkter på hver spiller 50 gange i sekundet. Systemet ved altså hele tiden, hvor alle spillerne er, og kan gengive en hver situation på banen fra alle vinkler.

Læs også: 3 apps du SKAL have under VM-slutrunden

I følge offsidereglerne er en spiller offside, hvis han er på modstanderens banehalvdel i det øjeblik, bolden afleveres til ham og "en del af spillerens hoved, krop eller fødder er nærmere modspillernes mållinje end både bolden og næstsidste modspiller." Derfor er det vigtigt at tracke hele spillerens krop.

Her kan du se, hvordan offside-systemet fungerer i praksis.

To computersimulerede fodboldspillere i en offside-situation
Offside

I samme øjeblik bolden afleveres tjekker computersimulationen, om angriberen er offside.

© FIFA

Kunstig intelligens opdager offside

Alle data fra computersystemet bliver løbende behandlet af kunstig intelligens, som (i modsætning til mange tilskuere), er helt inde i offsidereglerne.

Læs også: Kunstig intelligens afslører sandheden om The Beatles

Hvis der bliver registreret offside, går en alarm går af i VAR-rummet, hvor videodommerne så kan give besked til dommeren via et headset. VAR er en forkortelse for video assistat referee. Det er et dommerrum, hvor episoder på banen kan analyseres på tv-skærme, så dommeren kan få besked, hvis han har overset noget eller foretaget en fejldom. VAR blev brugt allerede under den seneste VM-slutrunde i Rusland i 2018.

Når offside er dømt, danner systemet en computersimulering af situationen, så alle på stadion og hjemme foran fjernsynet, kan se grundlaget for offside-kendelsen. Om diskusionerne om kendelsen så også stopper hjemme i stuerne og på tilskuerrækkerne, er en helt anden sag.

Læs også: Gratis fodbold-streams er farlige

Måske er du interesseret i ...